Aviokompanija Delta Air Lines najavila ulaganja za postizanje ugljične neutralnosti do 2030. godine

Sve više i više aviokompanija nastoji poduzeti mjere za borbu protiv klimatskih promjena.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 17.02.20 u 13:07
https://bit.ly/2u5xfet
Utjecaj letova avionom na okoliš je naša neosporna stvarnost, a priznati svoj osobni ugljični otisak znači prihvatiti da su letovi jedan od najvećih krivaca. Na tisuće bijelih vozila leti iznad naših glava svake sekunde, ali njihovo punjenje gorivom nije jednostavan zadatak za našu Zemlju. Fosilna goriva doprinose klimatskim promjenama i njihovim posljedicama, poput porasta razine mora, snažnih toplinskih valova, uragana, poplava, suša...

Zrakoplovne kompanije pokušavaju pronaći neko rješenje po tom pitanju, a čini se da bi tvrtka Delta Air Lines mogla biti među pionirima. Od 1. ožujka 2020. godine, ova će tvrtka uložiti milijardu dolara kroz deset godina kako bi postala ugljično neutralna. Ukoliko joj sve bude išlo po planu, ona bi mogla postati prva ugljično neutralna zrakoplovna tvrtka, piše Interesting Engineering.

Središte ulaganja je neutraliziracija stope ugljika koje proizvode letovi, međutim, tvrtka će pokušati razviti i nove putničke tehnologije, smanjiti ukupne emisije ugljika i otpada. Izvršni direktor Delte, Ed Bastian, napisao je u objavi na svom LinkedIn profilu da "putnici ne bi trebali birati između letenja i toga da budu ekološki osviješteni. Naše široko i vodeće poslovanje u industriji tijekom proteklog desetljeća više nije dovoljno – moramo raditi više i brže. Ovo je utrka za naš planet, a ne utrka da budemo broj jedan".

Čini se da je ekološka osviještenost Delta Air Linesa u skladu s drugim njihovim poboljšanjima. Prošle godine zamijenili su 80 svojih trenutnih zrakoplova novim zrakoplovima, koji su 25% učinkovitiji kada je u pitanju potrošnja goriva.

Srećom, sve više i više aviokompanija nastoji poduzeti mjere za borbu protiv klimatskih promjena. Među njima su JetBlue, Qantas, British Airways, Air France i easyJet. Čekaju nas vremena s daleko prometnijim nebom, a svijet bi sigurno bio daleko bolje mjesto da ih je manje.

Ukoliko ne vjerujete da je stopa emisija ugljika tijekom putovanja zrakoplovom velika, posjetite ovu web stranicu koju možete koristiti za procjenu emisija tijekom letenja.


Prevela: Ružica Ereš