Mladi nigerijski umjetnik koristi modu kao sredstvo podizanja svijesti o plastičnom otpadu

Vidjevši da to može biti način podizanja ekološke svijesti u modno osviještenoj Nigeriji, Adeyemi Emmanuel je u studenom lansirao liniju torbi, novčanika i kutija za poklone, koje su izrađene od 20% kože i oko 80% plastičnog otpada. Svoj brand nazvao je ECO.

AUTOR: Reuters
OBJAVLJENO: 03.03.20 u 16:43
https://bit.ly/2TkrKlZ
Prizor odbačenih plastičnih boca i vreća u u nigerijskom mega-gradu Lagosu doveo je umjetnika Adeyemija Emmanuela do očajanja. Zato je jednog dana prošle godine počeo skupljati tu plastiku i iskorištavati je za izradu ruksaka. Vidjevši da to može biti način podizanja ekološke svijesti u modno osviještenoj Nigeriji, Emmanuel je u studenom lansirao liniju torbi, novčanika i kutija za poklone, koje su izrađene od 20% kože i oko 80% plastičnog otpada. Svoj brand nazvao je ECO.

Emmanuel sam ručno skuplja komade korištene plastike, poput ostataka od okvira za slike, primarno iz zanatskih radionica. Nakon toga ih oblikuje da bi se uklopili s njegovim dizajnom, lakira ih i ugrađuje u jednostavne kožne torbe koje nađe u second-hand dućanima ili ih nabavlja u specijaliziranim prodavaonicama kože.

"Jednostavno sam odlučio napraviti nešto od tog otpada", rekao je ovaj 23-godišnjak, koji se inače bavi kiparstvom.

Svoje finalne proizvode prodaje na Instagramu, gdje trenutno ima oko 10.000 pratitelja, piše Reuters.

Plastični otpad je sveprisutan u Lagosu, gradu s 20 milijuna stanovnika, u kojem je uobičajeno bacati smeće usput. Gradska vodovodna mreža vodi u Gvinejski zaljev, što izaziva zabrinutost zbog količine plastike koja ulazi u more. Tako je prošlog tjenda nigerijska Agencija za pomorsku upravu i sigurnost (NIMASA) pokrenula plan za borbu protiv "morskog otpada i upravljanje plastikom". Rekli su da je Nigerija na devetom mjestu u svijetu po pitanju zagađenja morskog okoliša.

Također se priprema prijedlog zakona kojim bi se zabranila proizvodnja plastike u toj zemlji. Drugdje u Africi plastične vreće već su zabranjene. Kenija ima jedan od najstrožih zakona po tom pitanju, gdje se za proizvodnju ili prodaju plastičnih vrećica može dobiti i do četiri godine zatvora ili novčana kazna u iznosu do $40.000.

No, u Nigeriji u kojoj je medijalna starost stanovništva 18 godina i gdje se kulturalni utjecaj umjetnika može vidjeti kroz uspjeh Nollywooda (filmska industrija u Nigeriji) i Afrobeats glazbene scene, Emmanuel je ugledao modu kao način za ostvarenje utjecaja i podizanje svijesti. On svojim projektom želi pokazati da se plastika može koristiti više puta i nada se da njegovi kupci kupnjom njegovih proizvoda ostvaruju i "osjećaj svrhe da se poduzme akcija kako bi se Zemlja oslobodila plastike".

Nigerijska aktivistkinja za zaštitu okoliša Doyinsola Ogunye rekla je da ova zemlja ima nekoliko zakona o okolišu koji se jednostavno ne provode. Podizanje svijesti kroz umjetnost i modu je korak u pravom smjeru. "Počelo se govoriti o tome, što je zapravo dobra stvar", komentirala je.

Emmanuel se nada da će njegovi proizvodi započeti priču o ekološkim problemima – i ponosan je što od toga može i zaraditi. "Još uvijek mogu zaraditi od tog otpada, to mi je velika radost", rekao je.


Prevela: Ružica Ereš