Morske kornjače privlači miris obraštaja na plastičnom otpadu; istraživanje

"Otkrili smo da glavate želve reagiraju na mirise obraštaja na plastici jednako kao na miris hrane, što ukazuje na to da ih plastični otpad ne privlači samo izgledom, nego i mirisom", rekao je u izjavi za medije Joseph Pfaller sa Sveučilišta u Floridi.

AUTOR: Geek.com
OBJAVLJENO: 10.03.20 u 19:53
https://bit.ly/3aGhRov
Znanstvenici su utvrdili zašto je plastični otpad toliko primamljiv morskim kornjačama.

Prema novom istraživanju, na smeću koje pluta u oceanima stvaraju se mikrobi, alge, biljke i male životinje koje mirišu na hranu – što je proces poznat kao obraštaj.

"Otkrili smo da glavate želve reagiraju na mirise obraštaja na plastici jednako kao na miris hrane, što ukazuje na to da ih plastični otpad ne privlači samo izgledom, nego i mirisom", rekao je u izjavi za medije Joseph Pfaller sa Sveučilišta u Floridi.

Ova "mirisna zamka", kako ju je nazvao, mogla bi poslužiti u objašnjavanju razloga zbog kojeg morske kornjače toliko često jedu ili se zapletu u plastiku, piše Geek.com.

"Vrlo mlade kornjače hrane se na površini, a plastika koja pluta po površini oceana utječe na njih", rekla je Kayla M. Goforth, studentica doktorskog studija na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini.

"Starije kornjače hrane se dublje u vodi, ponekad i na dnu oceana", dodala je. "Bez obzira na to gdje se plastika u oceanu nalazi, kornjače će je vjerojatno pojesti".

Da bi naučili više o tome, Pfaller i kolege su postavili 15 mladih glavatih želvi uzgojenih u zatočeništvu u eksperimentalnu arenu, u koju su ispuštali mirise iz zraka (deioniziranu vodu i čistu plastiku kao kontrole, plus hranu za kornjače i plastiku na kojoj se razvio biofilm), i snimili njihove reakcije.

Rezultati – koji su iznenadili znanstvenike – ukazuju na to da morske kornjače reagiraju na plastiku na kojoj se razvio biofilm na isti način na koji reagiraju na svakodnevnu hranu.

"Očekivali smo da će reagirati na oboje u većoj mjeri nego na kontrolne tretmane", rekao je Pfaller. "No, kornjače su poznavale miris svoje hrane jer je mirišu i jedu već pet mjeseci u zatočeništvu. Očekivao sam da će njihov odgovor na hranu biti jači".

U budućnosti su potrebna dodatna istraživanja da bi se bolje shvatilo koje kemikalije iz plastike izazivaju interes kornjača i kako na to utječu mirisi iz vode.

Ova nova otkrića, međutim, pokazuju da plastika svih vrsta predstavlja probleme morskim životinjama.

"Problem plastike u oceanu složeniji je od vrećica koje izgledaju poput meduza ili zalutale slamke u nosu kornjače", objasnio je Pfaller. "To su važni i zabrinjavajući dijelovi slagalice, a sva plastika predstavlja problem za kornjače.

Izvješće je objavljeno ovog tjedna u časopisu Current Biology.


Prevela: Ružica Ereš