Norveška reciklira skoro sve plastične boce - sustav depozita smatra se ključnim faktorom uspjeha

Kupci plaćaju nešto više kada kupe piće u plastičnoj boci, a taj iznos dobiju nazad kada vrate prazne boce.

AUTOR: Pierre-Henry Deshayes
OBJAVLJENO: 27.05.20 u 17:18
https://bit.ly/3guwkHS
Norveška je zemlja koja ima vrlo funkcionalan sustav depozita za ambalažu i reciklira gotovo sve plastične boce. Norveška je već sada, sa stopom recikliranja od 97%, deset godina ispred ciljeva koje je postavila primjerice EU.

Naime, Unija je odredila 2029. godinu kao rok do kada zemlje moraju doseći stopu od najmanje 90% recikliranja plastičnih boca. To je daleko više od Francuske i Velike Britanije čije se stope recikliranja kreću oko 60%.

Sustav depozita smatra se ključnim faktorom uspjeha ove nordijske zemlje. Kupci plaćaju nešto više kada kupe piće u plastičnoj boci, a taj iznos dobiju nazad kada vrate prazne boce.

"Kada imate depozit za prazne ambalaže, potrošačima poručujete da kupuju proizvod, ali da posuđuju ambalažu", kaže Kjell Olav Maldum, voditelj tvrtke Infinitum, koja vodi program depozita.

Dodatni bonus je to što uređaji za povrat depozita kupcima nude mogućnost da za novac koji dobiju natrag kupe srećku, što se iskorištava za dobrotvorne svrhe.

Tijekom 2018. godine više od 1,1 milijarde plastičnih boca i aluminijskih limenki vraćeno je u supermarkete, benzinske stanice i male trgovine. U Fetsundu, koji se nalazi 30-ak kilometara sjeveroistočno od Osla, kamioni izbacuju na tisuće praznih boca u glavni centar za obradu. Boce se zatim razvrstavaju, zbijaju i postavljaju na velike palete, u kojima "čekaju priliku za novi život".

Svaka nova plastična boca sadrži oko 10% recikliranog materijala, što je razina koju Norveška planira povećati kroz regresivni porez, kojim planira potaknuti proizvođače na korištenje reciklirane umjesto nove plastike, što je trenutno jeftinije.

Ono što neki smatraju otpadom u ovom obliku kružnog gospodarstva postaje resurs čija vrijednost potiče prikupljanje i recikliranje plastike.

Larissa Copello iz organizacije Zero Waste Europe komentirala je za AFP kako je sustav depozita "jedini način" za postizanje EU ciljeva. No, ova organizacija voljela bi i da se pokuša implementirati neki oblik mješovitog sustava, koji bi prikupljao staklene boce za ponovnu upotrebu i proširio sustav depozita i na druge vrste plastičnih ambalaža.

Iako norveška industrija recikliranja zna da je potrebno konačno riješiti problem plastike, kažu kako plastika – lagan, praktičan i jeftin materijal – i dalje ima obećavajuću budućnost.

Izvor: Pierre-Henry Deshayes za Phys.org. Za Front Slobode prevela: Ružica Ereš