Rijeka Neretvica: Elektroprivreda BiH traži pristup gradilištu MHE Srijanski most i Gorovnik ušće

Elektroprivreda BiH nije upoznata sa bilo kakvim odlukama Općinskog vijeća Konjic o obustavi gradnje malih hidroelektrana na Neretvici i od nadležnih organa očekuje osiguranje pristupa gradilištu

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 03.06.20 u 15:02
OSVJEŽENO: 03.06.20 u 15:02
https://bit.ly/2U5Renb
Prije dva dana, 1. juna 2020. godine mještani doline Neretvice su zajedno sa predstavnicima Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i brojnih drugih udruženja blokirali prolaz preko mosta na ovoj rijeci u mjestu Parsovići u opštini Konjic.

Više od 300 mještana i aktivista iz BiH blokiralo je most od 6.00 sati ujutro do 12.30, a protest je organizovan zbog najave da će početi radovi na izgradnji malih hidroelektrana (MHE) Gorovnik ušće i Srijanski Most, objavila je u saopštenju 
Koalicija za zaštitu rijeka BiH

U današnjem saopštenju, kojeg prenosi BHRT, oglasila se Elektroprivreda BiH tražeći od nadležnih pristup gradilištu MHE Srijanski most i Gorovnik ušće:

"Elektroprivreda BiH nije upoznata sa bilo kakvim odlukama Općinskog vijeća Konjic o obustavi gradnje malih hidroelektrana na Neretvici i od nadležnih organa očekuje osiguranje pristupa gradilištu.


U saopćenju se navodi kako je početak izgradnje dva postrojenja za proizvodnju električne energije na rijeci Neretvici u Konjicu dugo i pomno pripreman projekat za proizvodnju zelene energije i doprinos smanjenju emisija zagađujućih čestica.
Elektroprivreda BiH uložila je višemilionska sredstava u izradu projektne dokumentacije, rješavanje strogih okolinskih zahtjeva, realizaciju programa eksproprijacije i otkup zemljišta, istražne radove, administrativne troškove kao i troškove dobijanja svih neophodnih i danas pravosnažnih dozvola za realizaciju građenja. Shodno regulativi za odobravanje projekata i zahvata u prostoru, Elektroprivreda BiH pribavila je sve saglasnosti, odobrenja i dozvole sektora voda, okoliša, prostornog uređenja, električne energije i koncesija.

Uspješno su riješena imovinska pitanja i svim vlasnicima uplaćene pravične naknade, za što je Elektroprivreda BiH izdvojila 720 hiljada KM. Ispunjene su i obaveze ulaganja u infrastrukturu lokalne zajednice, a u skladu sa Ugovorom o koncesiji i Programom prijateljskog okruženja. U projekte rekonstrukcije, adaptacije i/ili izgradnje infrastrukturnih objekata i putne infrastrukture za mjesne zajednice Jasenik i Neretvica, Elektroprivreda BiH uložila je 1,2 miliona KM.

Lokalna uprava je iskazala podršku svim učesnicima na pripremi realizacije dva projekta malih hidroelektrana na Neretvici i time prvenstveno potvrdila zrelost lokalne zajednice koja u svom privrednom ciklusu već 70 godina baštini resurse nastale takođe kroz projekte korištenja voda za proizvodnju električne energije.

Lokalna uprava – Općina Konjic je Ugovorom o koncesiji obezbijedila kontinuiranu značajnu korist kroz naknadu za koncesiju koja će se plaćati od početka rada malih hidroelektrana u visini 10 posto od vrijednosti proizvedene električne energije za period 30 godina.

Izgradnja dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, podrazumijeva niz ugovora sa domaćim kompanijama i, između ostalih, preduzećem sa sjedištem u Konjicu, koje zapošljava lokalno raspoložive radnike. Ulaganje u samu izgradnju dvije male hidroelektrane iznosi 18 miliona KM.

Uz izgrađena dva postrojenja za proizvodnju čiste električne energije na vlastitoj teritoriji, lokalna zajednica ostvaruje pretpostavke za samoodrživost i željeni doprinos globalnim težnjama za očuvanje okoliša i smanjenje emisija zagađujućih čestica, navodi se usaopćenju iz EPBiH"