Koalicija za Sanu: Sačuvajmo Sanu – zaustavimo Kelag!

"Ono što Kelag čini mladici je sramotno. Ni u Njemačkoj niti u Austriji se ne bi uspjeli izvući iz ovoga" - Ulrich Eichlemann, Riverwatch, koordinator kampanje "Sačuvajmo plavo srce Evrope"

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 24.04.16 u 11:15
https://bit.ly/2XtwI3m
Više od 200 ljudi, uključujući kajakaše, ribare, lokalno stanovništvo i ekologe jučer je na rijeci Sani učestvovalo na međunarodnom protestu protiv hidroelektrane "Medna" koja je već u izgradnji. Izvođač radova je austrijsko-njemačka firma Kelag. Sana je jedna od posljednjih rijeka u Evropi u kojoj živi mladica, važna vrsta ribe koja je globalno pred izumiranjem.
 
"Mi nećemo odustati od Sane i naše borbe protiv Kelaga'', izjavila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu – organizacije koja se više od sedam godina zajedno sa još 22 organizacije okupljenih u Koaliciji za Sanu bori protiv izgradnje ove hidroelektrane. "Tražimo od ministrice Golić da preispita odluke Ministarstva i zaustavi jedan od najgorih projekata u Republici Srpskoj".
 
Ljudi iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije i Hrvatske su učestvovali na protestu, zajedno sa velikim brojem lokalnog stanovništa. ,,99% lokalnog stanovništva se protivi izgradnji hidroelektrane, međutim, naše mišljenje su do sada svi nadležni ignorisali'', kaže Ljubomir Lisica, ugroženi stanovnik Landeka, sela uz rijeku Sanu, koji više od godina dana trpe negativne posljedice izgradnje hidroelektrane.
 
Prema istraživanju Riverwatcha, u Austriji se oko €45 miliona uložilo u oporavak rijeka u kojoj stanuju mladice od 1999. godine. Tu se ubraja uklanjanje obaloutvrda i ostalih stranih prepreka u cilju obezbjeđivanja većeg prostora za rijeke.
 
"Ono što Kelag čini mladici je sramotno. Ni u Njemačkoj niti u Austriji se ne bi uspjeli izvući iz ovoga", izjavio je Ulrich Eichlemann iz organizacije Riverwatch i koordinator kampanje "Sačuvajmo plavo srce Evrope"
 
"Bosna i Hercegovina ima najnevjerovatnije rijeke u Evropi. Rijeke kao što su Sana, Una i Neretva su jedinstvene. Ribari, kajakaši, ekolozi – mi svi trebamo da ujedinimo snage i da zaustavimo ovu navalu hidroelektrana ovdje i na čitavom Balkanskom poluostrvu" rekao je Rok Rozman, organizator Balkan Rivers Tour.
 
Kajakaši iz Evrope pod sloganom "Sačuvajmo rijeke Balkana – zaustavimo navalu brana" došli su na Sanu u subotu, 23.4. što je bila osma rijeka na kojoj će veslati od kako su krenuli 16.4. sa Save Bohinjke. Cilj Balkanske turneje kroz rijeke je da se aktuelizuje važnost rijeka i njihova ugroženost hidroelektranama. Na čelu sa bivšim olimpijcem Rok Rozmanom  i osnivačem Leeway Collective, kajakaši iz Evrope će veslati na 18 rijeka u šest balkanskih zemalja. Tura se završava 20. maja na rijeci Vjosa u Albaniji. Više informacija na http://www.balkanriverstour.com/.
 
Povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila, i u sklopu Balkanske turneje kroz rijeke, Koalicija za Sanu je organizovala šestu godinu zaredom protestni izlet na izvorima Sane u subotu, 23. aprila 2016. godine. Koalicija za Sanu ovim izletom apeluje da se izvori Sane trebaju očuvati, uprkos početoj izgradnji hidroelektrane "Medna" koja prijeti da ugrozi jedano od najljepših prirodnih naslijeđa naše zemlje.

Protestni izlet je bio osiguran uz podršku Gorske službe spasavanja Banja Luka, koja je obezbijedila sigurnost za sve učesnike.
 
Da podsjetimo, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana vlasništva Kelag International (Austrija),  pokušava da izgradi malu hidroelektranu “Medna” na samim izvorima rijeke Sane. Koalicija za Sanu je izradila Studiju ekonomske opravdanosti i tako dokazala neisplativost ovog projekta i negativan finansijski efekat po budžet opštine i Republike Srpske u iznosu od 1.055.988 KM.
 
Nakon sedam godina borbe i pored izgradnje hidroelektrane koja je u toku, nije kasno da se sačuva Sana. Zato ovim putem poručujemo da "Ne odustajemo od Sane!".