Indija bi već 2020. mogla pokrenuti program univerzalnog osnovnog dohotka

Postoje nade da bi UBI mogao ponuditi način podrške ljudima čije je poslove preuzela automatizacija i druge nove tehnologije. Različiti pilot projekti ustanovili su kako postoje stvarne koristi od pružanja pouzdanog izvora prihoda ljudima, ali još uvijek trebamo vidjeti kako će se to implementirati na većoj skali

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 03.02.18 u 15:31
https://bit.ly/2JcKmxK
Arvind Subramanian, glavni ekonomski savjetnik vlade Indije, predviđa da će bar jedna ili dvije države u ovoj zemlji implementirati program univerzalnog osnovnog dohotka (UBI) u naredne dvije godine. Ranije je podržao ideju o indijskom ekonomskom istraživanju za period 2016-17.
 
Koncept UBI programa stekao je popularnost u Indiji tokom posljednjih nekoliko godina. U julu 2017. godine održani su razgovori kako bi se utvrdilo da li bi takva inicijativa mogla biti pokrenuta, ali mišljenja su i dalje podijeljena.
 
Postoje nade da bi UBI mogao ponuditi način podrške ljudima čije je poslove preuzela automatizacija i druge nove tehnologije. Različiti pilot projekti ustanovili su kako postoje stvarne koristi od pružanja pouzdanog izvora prihoda ljudima, ali još uvijek trebamo vidjeti kako će se to implementirati na većoj skali. S obzirom na činjenicu da Indija ima 1.3 milijardi stanovnika, bilo bi neizvodivo pokrenuti UBI program na nacionalnom nivou, ali strategija država po država mogla bi biti održiva.
 
Smatra se da bi UBI koncept ostavio manje prostora za korupciju nego većina projekata za borbu protiv siromaštva jer svi pojedinci imaju pravo na isti iznos novca. To bi otežalo zlonamjernim stranama da preusmjere sredstva u svoju korist.
 
Kritičari UBI programa navode da će isti jednostavno uzrokovati veće oslanjanje na državne subvencije, pružajući kratkoročno rješenje uz ignorisanje osnovnih problema masovne nezaposlenosti i nepravedne distribucije bogatstva. Često se kaže da primalac može zloupotrijebiti novac koji primi, ali nedavna ispitivanja su pokazala kako većina troši dobiveni novac na osnovne stvari, što je i bila namjera.
 
Većina bi se složila da UBI program ne bi trebao u potpunosti zamjeniti postojeće sisteme socijalne zaštite. Međutim, postavlja se pitanje kako uzajamno finansirati oba programa, posebno uzimajući u obzir činjenicu da 22% stanovnika Indije živi ispod granice siromaštva u veoma lošim životnim uvjetima, piše Brad Jones za Futurism.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico