Brexit: Sony će premjestiti evropsko sjedište u Holandiju

Među 879 japanskih kompanija u Velikoj Britaniji su i proizvođači automobila Honda, Nissan i Toyota, koja je najavila da bi "no-deal Brexit" značio obustavu investicija i privremeno obustavljanje proizvodnje u fabrici u Burnastonu.

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 23.01.19 u 11:49
OSVJEŽENO: 23.01.19 u 11:49
http://bit.ly/2Jo0bBU
Tehnološki gigant Sony je posljednja u nizu kompanija koja je uoči Brexita, izlaska Velike Britanije iz Europske unije 29. marta 2019., odlučila svoju europsku centralu premjestiti u Holandiju.

Cilj premještanja je izbjegavanje mogućeg prekida i kašnjenja u snabdijevanju tržišta usljed novih carinskih procedura, saopštili su iz kompanije Sony. 

Uprkos zvaničnom preseljenju centrale u Holandiju, Sony neće premještati osoblje i operacije iz postojeće britanske firme.

Prošle godine kompanija Panasonic je donijela sličnu odluku, motivirani promjenanama poreznih teksi koje bi Brexit mogao prouzročiti, a odlazak iz Londona najavile su i MUFG, Nomura Holdings, Daiwa Securities, Sumitomo Mitsui Financial Group, banka Norinchukin kao i druge japanske financijske institucije.

Tokom nedavne posjete Velikoj Britaniji Japan je izrazio zabrinutost i upozorio na opasnost od posljedica "no-deal Brexita" (Brexita bez dogovora sa EU) po japanske kompanije koje u Velikoj Britaniji zapošljavaju skoro 150.000 radnika.

Posljednji Brexit plan premijerke May je doživio težak potaz u Parlamentu, a vremena za postizanje novog dogovora sa EU je sve manje. "No-deal Brexit" (Brexit bez preciznog dogovora sa EU) će uzrokovati brojne probleme britanskoj ekonomiji i ugroziti poslovanje multinacionalnih kompanija koje su za centar evropskih operacija izabrale Veliku Britaniju. 

Među 879 japanskih kompanija u Velikoj Britaniji su i proizvođači automobila Honda, Nissan i Toyota, koja je najavila da bi "no-deal Brexit" značio obustavu investicija i privremeno obustavljanje proizvodnje automobila u fabrici u Burnastonu.