Program univerzalnog osnovnog dohotka u Finskoj proglašen neuspješnim

Eksperiment je privukao svjetsku pažnju kada je počeo, budući da je to bio prvi put da se jedna evropska nacija obavezala da će svojim građanima isplaćati mjesečnu plaću bez poreza i bez ikakvih obaveza.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 09.02.19 u 12:01
http://bit.ly/2JndAKG
Finski eksperiment univerzalnog osnovnog dohotka nije uspio pomoći nezaposlenima da postanu dio radne snage.
 
U dvogodišnjem eksperimentu, 2.000 nasumično odabranih građana koji nisu imali posao primalo je 560 € mjesečno tokom dvije godine, piše Independent.
 
Iako im je taj iznos bio zajamčen bez obzira uspiju li pronaći posao ili ne, čini se da to nije potaknulo primatelje da aktivnije tragaju za zaposlenjem, kažu naučnici.
 
"Čini se da je utjecaj na zapošljavanje bio neznatan na temelju prve godine eksperimenta", rekao je finski ministar zdravstva i socijalnih pitanja Pirkko Mattila.
 
Eksperiment je privukao svjetsku pažnju kada je počeo, budući da je to bio prvi put da se jedna evropska nacija obavezala da će svojim građanima isplaćati mjesečnu plaću bez poreza i bez ikakvih obaveza.
 
Ali, u poređenju s kontrolnom skupinom koja nije primala osnovni dohodak, ispitanici koji su dobivali novac nisu imali puno veću vjerojatnoću da će se vratitit na posao.
 
Međutim, ispitanici su prijavili kako su sretniji i zdraviji od kontrolne skupine.
 
''Primatelji osnovnog univerzalnog dohotka u  testnoj skupini izvijestili su o boljem blagostanju u svakom pogledu u poređenju s kontrolnom skupinom", rekao je glavni naučnik pe eksperimentu Olli Kangas.
 
Eksperiment je bio jedan dio niza socijalnih reformi koje je pokrenula finska vlada desnog centra u pokušaju smanjenja visoke stope nezaposlenosti u zemlji.
 
U decembru je oko 6,6% Finaca bilo bez posla,  što je najniža stopa u posljednjih 10 godina ali još uvijek gotovo dvije trećine veća u odnosu na britansku stopu od četiri posto.
 
Finska je sada prihvatila drugačiji pristup problemu, namećući strožije nove sankcije nezaposlenim osobama koje odluče ne prihvatiti posao dok primaju naknade.
 
U posljednjih nekoliko godina povećao se interes za osnovni dohodak.
 
Anketa u augustu pokazala je kako 40% Britanaca podržava ovaj koncept, te da bi pozdravili eksperimente ovakve radikalne politike u njihovom lokalnom području.
 
John McDonnell, kancelar laburističe stranke, izjavio je prošle godine za Independent kako će njegova stranka u sljedećoj izbornoj kampanji uključiti planove za pilot program univerzalnog osnovnog dohotka.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico