Najstarije aktivne tvrtke na svijetu

Mnogo toga se može naučiti o nekoj zemlji kroz povijest njenih industrija, a još više se može otkriti u pričama pojedinih poduzeća. Što idemo dalje u prošlost, te priče postaju fascinantnije i daju sve bolji uvid u jedinstvenu povijest svakog od mjesta koje pronađete.

AUTOR: Business Financing
OBJAVLJENO: 10.02.20 u 20:31
https://bit.ly/39sCcgt
Iako su Amazon, Google i Apple trenutno jedna od najvećih imena u biznisu, ove tvrtke stare su tek nekoliko desetljeća i nisu dokazale da mogu izdržati test vremena. Međutim, neke druge tvrtke postoje već više od 1.000 godina, što možete vidjeti na karti najstarijih poduzeća u gotovo svim zemljama svijeta.

Najstarije tvrtke u Europi

Smješten u zidovima opatije svetog Petra u Salzburgu, 803. godine otvoren je restoran Stiftskeller St. Peter koji je i danas najstariji restoran u Europi koji još uvijek radi. Priča se da su gosti restorana bili i Kristofor Kolumbo, Johann Georg Faust i Wolfgang Amadeus Mozart. Još jedno od najstarijih poduzeća nalazi se u susjednoj Njemačkoj, a riječ je o vinariji Staffelter Hoff, koja je osnovana 862. godine.

No, nije sve u piću i hrani – novac je još jedna vječna briga! Kraljevska kovnica Velike Britanije počela je s trgovanjem 886. godine. Najdugovječnije poduzeće u Francuskoj je također kovnica, Monnaie de Paris, osnovana 864. godine. Ova kovnica išla je ukorak s vremenom, proizvodeći i franke i eure – a u vrijeme nacističke okupacije proizvodila je i njemačku valutu.

Najstarije poduzeće u Bosni i Hercegovini je Sarajevska pivara, koja je s radom krenula 1864. godine.

Najstarije tvrtke u sjevernoj Americi

Sjeverna Amerika dom je nekih poduzeća koja datiraju u 16. stoljeće. Najstarija tvrtka na ovom kontinentu je La Casa de Moneda de México, meksička kovnica osnovana 1534. godine. Utemeljio ju je Viceroy Antoio de Mendoza dekretom Španjolske krune i ona je postala prva kovnica u Americi. Kovanice iz ove kovnice daleko su cirkulirale i postale su temelj mnogih modernih valuta, poput američkog dolara, japanskog jena i kineskog juana.

Stotinjak godina kasnije, 1632. godine, John Tuttle otplovio je iz Egnleske u Dover (New Hampshire), gdje je osnovao farmu. Farma Tuttle prošla je kroz generacije obitelji Tuttle, no vlasništvo ove loze prekinuto je 2010. godine. Posljednji vlasnik ove farme bio je Will Tuttle koji ju je odlučio prodati zbog svoje iscrpljenosti, ali i nezainteresiranosti generacije nasljednika za poslovanje. Ipak, tvrtka i dalje postoji, ali danas djeluje pod imenom Tender Corp.

Najstarije tvrtke u južnoj Americi

Casa de Moneda de Colombia (kolumbijska kovnica) je muzej kolumbijske valute u gradu Bogota. Osnovana je 1621. godine i najstarija je tvrtka južne Amerike koja i danas posluje. Godine 1694. osnovana je Casa de Moneda do Brasil, brazilska kovnica, kojom je ta zemlja osigurala vlastite kovanice – do tada su većinu novca u opticaju donosili stranci.

Napredujući u 19. stoljeće, točnije u 1811. godinu, dolazimo do FAMAE-a (Fábricas y Maestranzas del Ejército – tvornice i radionice vojske). FAMAE je čileanski proizvođač oružja u državnom vlasništvu, a proizvodi oružje za oružane snage i lokalnu policiju. Jedanaest godina kasnije, otvorena je najstarija tvrtka u Argentini – banka u Buenos Airesu, poznatija kao Banco Provincia, koja je u javnom vlasništvu i druga je najveća banka u toj zemlji.

Najstarije tvrtke u Aziji

Azija je dom najstarije aktivne tvrtke na svijetu, japanske građevinske tvrtke Kongo Gumi osnovane 568. godine. U to vrijeme budizam je bio u porastu, ali Japanci nisu imali iskustva u gradnji hramova. Kraljevska obitelj pozvala je poznatog korejskog graditelja hramova. Shigemitsua Konga, da izgradi prvi vladin hram u zemlji. Shigemitsu je ostao u Japanu da održava zgradu, a svoje veliko znanje i vještinu prenio je na buduće generacije, tako da je i 14. stoljeća kasnije gradnja hramova i dalje činila 80% poslovanja ove tvrtke. Zbog rastućih dugova, tvrtku je 2006. godine preuzeo veći građevinski konglomerat – ali ona i dalje nastavlja spajati tradicionalne tehnike gradnje hramova s najnovijom tehnologijom.

Kada je Kongo Gumi imao "samo" 838 godina, restoran Bianyifang otvorio je svoja vrata u Pekingu. Bianyifang krenuo je 1416. godine kao skromna kuhinja koja proizvodi jela od patke, ali 1827. godine njen vlasnik Sun Zijiu počeo je graditi veći restoran, koji je ostao popularan do danas.

Najstarije tvrtke u Africi

Ovom ogromnom kontinentu bila je potrebna kvalitetna poštanska usluga, tako da ne čudi što čak polovicu od 10 najstarijih tvrtki u Africi čine pošte. Najstarija od svih je Mauricijska pošta, koji je otvoren još daleke 1772. godine, kada je Mauricijus još bio pod francuskom vlašću. Pošta je krenula raditi sa svega osam poštara, a seosko poštanski uredi su uspostavljeni 1790. godine. Namibija je svoju poštansku uslugu dobila 1814. godine, a NamPost i dalje radi, više od 200 godina kasnije.

Proizvodnja i izvoz hrane je također dobar posao u Africi. Premier FMCG je proizvođač hrane u JAR-u, a njihova priča počinje daleke 1820. godine, otvaranjem skromne pekare. Sada ova tvrtka posjeduje mnoge druge poznate brendove hrane u JAR-u, poput Blue Robbona i Lil-letsa.

Najstarije tvrtke u Oceaniji

Najstarija tvrtka u Australiji ima živopisnu povijest, počev od vremena kada je Isaac Nichols, bivši zatvorenik, imenovan za poštara u Novom Južnom Walesu. On je koristio svoj dom za razvrstavanje pošte i ubrzo otvorio prvi poštanski ured. Odvojene australske poštanske usluge na kraju su spojene u AusPost.

Pedesetak godina nakon što je Nichols otvorio svoj poštanski ured, novozelandski parlament donio je akt o osnivanju "Banke Novog Zelanda". To je omogućilo novoj korporaciji da krene s uobičajenim aktivnostima banke, ali i izdavanjem vlastitih novčanica. Ova banka i dalje je aktivna i jedna je od četiri velike banke u toj zemlji.

Mnogo toga se može naučiti o nekoj zemlji kroz povijest njenih industrija, a još više se može otkriti u pričama pojedinih poduzeća. Što idemo dalje u prošlost, te priče postaju fascinantnije i daju sve bolji uvid u jedinstvenu povijest svakog od mjesta koje pronađete.


- Izvor:  Business Financing
Prevela: Ružica Ereš