Američki Senat odobrio paket pomoći u iznosu od $2 bilijuna dolara

Nakon Senata, prijedlog paketa treba potvrditi Zastupnički dom, koji će zasijedati u petak. Ukoliko prijedlog prođe i u Zastupničkom domu, treba ga potpisati i predsjednik Donald Trump.

Martin Falbisoner/Wikimedia Commons
AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 26.03.20 u 16:35
https://bit.ly/2UBhPIc
Američki Senat odobrio je paket pomoći za hitne slučajeve u iznosu od $2,2 bilijuna dolara za spašavanje ekonomije koju urušava pandemija koronavirusa. Ovo je najveći takav paket u povijesti SAD-a.

"Ovo je čudna i zla bolest", rekao je čelnik senatske manjine Chuck Schumer uoči glasanja. "Kada odobrimo ovaj paket, umjesto da se grlimo, mahat ćemo jedni drugima s distance".

Paketom bi se osiguralo do $1.200 izravne pomoći za odrasle Amerikance, stvorio bi se program kreditiranja u iznosu od $500 milijardi dolara za tvrtke, gradove i savezne države te $367 milijardi za male poduzetnike. Paketom se također predviđa $130 milijardi za bolnice i proširuje se osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Senatori su glasali za usvajanje ovog zakona, odobrivši ga sa 96 glasova za. Glasova protiv nije bilo. Očekuje se da će Zastupnički dom o tom zakonu glasovati u petak. "Radimo na tome da oni koji se ne mogu vratiti u Washington mogu na daljinu iznijeti svoje stajalište", rekao je Steny Hoyer, lider demokratske manjine u Zastupničkom domu.

"Ovo nije zakon koji sam željela, ali njegova neposredna ulaganja su od vitalnog značaja", rekla je demokratkinja Elizabeth Warren. "Ona također nisu dovoljna. Trebamo napraviti više – i to uskoro".

Glasanje u srijedu uslijedilo je nakon nekoliko dana neprekidnog rada i povremeno izuzetno napetih pregovora između senatora i dužnosnika administracije. Kompromis je postignut nešto iza ponoći u utorak kako bi se ubrzala financijska pomoć za radnike, poduzeća i zdravstveni sustav, piše The Guardian.

Ovo je veći paket od onog donesenog 2009. godine da bi se ublažila ekonomska bol zbog financijske krize. Ali, očekuje se da će biti samo privremeno rješenje za stabilizaciju gospodarstva koje već izmiče kontroli. Senatori su već naglasili potrebu početka planiranja sljedećeg paketa stimulacija.

Predsjednik Donald Trump je u srijedu navečer potvrdio da planira potpisati paket pomoći "odmah" kad stigne na njegov stol.

Ministar financija Steven Mnuchin je tijekom brifinga o koronavirusu kazao da bi paket mogao poduprijeti gospodarstvo na tri mjeseca. Međutim, predsjednik Trump je, suprotno savjetima zdravstvenih službenika, kazao da će se ljudi moći vratiti na posao za dva tjedna.

Jedna od glavnih prepreka u pregovorima odnosila se na $500 milijardi za zajamčene, subvencionirane zajmove većim industrijama, uključujući prepirke o tome koliko velikodušan biti prema avioprijevoznicima koji su uznemireni zbog gotovo potpunog zaustavljanja putovanja. Bolnice bi također dobile značajnu pomoć.

Njujorški guverner Andrew Cuomo kritizirao je paket rekavši da je $3,8 milijardi financijske pomoći za njegovu državu, koja je žarište epidemije u SAD-u, "kap u moru".

Do sporazuma je došlo kada je Trump postao nestrpljiv zbog odluke njegove administracije da uvede stroga ograničenja na sve aspekte javnog života da bi se pokušalo usporiti širenje virusa, što je potez koji su preporučili zdravstveni službenici. Predsjednik je u utorak najavio da planira ponovno otvoriti "velike dijelove zemlje" do Uskrsa, do čega je ostalo nešto više od dva tjedna. Zdravstveni stručnjaci i guverneri saveznih država odbacili su taj vremenski okvir kao potencijalno nesiguran.

Popuštanje restrikcija javnih aktivnosti i socijalnog distanciranja prkosili bi najboljim savjetima zdravstvenih službenika njegove administracije, uključujući dr. Anthonyja Faucija, direktora Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, koji je upozorio da SAD još uvijek nije proživio najgoru pandemiju.


Prevela: Ružica Ereš