Šefica MMF-a: Jasno je da je svetska privreda ušla u recesiju

"Pozivamo zemlje da agresivno pojačaju mere izolacije. Možemo da skratimo trajanje ove krize," rekla je izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva na virtuelnoj konferenciji za novinare.

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristina Georgijeva

AUTOR: Radio Slobodna Evropa
OBJAVLJENO: 28.03.20 u 10:38
https://bit.ly/3by8nvM
Jasno je da je svetska privreda ušla u recesiju kao posledica pandemije korona virusa koji se širi u svetu, rekla je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva dodajući da će recesija biti "dosta duboka" 2020. godine.

Ona očekuje da će recesija verovatno biti gora nego ona 2009. koja je usledila posle finansijske krize, ali ipak očekuje oporavak 2021. godine pod uslovom da vlade preduzmu adekvatne i koordinisane mere.

"Pozivamo zemlje da agresivno pojačaju mere izolacije. Možemo da skratimo trajanje ove krize," rekla je Georgijeva na virtuelnoj konferenciji za novinare.

Georgijeva je takođe ukazala na veliku potrebu finansiranja za zemlje u brzom razvoju, pominjući cifru od 2.500 milijardi dolara.

"To je niska i konzervativna procena", rekla je ona.

Georgijeva je pozdravila što su SAD pred odobravanjem zakona kojim se omogućuje pomoć od više od 2.000 milijardi dolara domaćinstvima i preduzećima u zemlji.

Rekla je da je važno da se amortizuje ekonomski šok za Ameriku, najveću privredu sveta, koja je kao brojne zemlje primorana da prekine aktivnost malih trgovaca, da izoluje stanovništvo i ukine ogromnu većinu međunarodnih vazdušnih veza.

"To je jako važno za američki narod, a takođe je važno za ostatak sveta obzirom na značaj SAD-a", dodala je ona.

Takođe je pohvalila činjenicu da je ogroman paket pomoći dobro ciljan, zato što će ojačati zdravstveni sistem i pomoći radnicima i njihovim porodicama da budu zaštićeni od naglog gubitka prihoda, da bi mogli da odgovore na svakodnevne potrebe.

On takođe štiti firme, posebno mala i srednja preduzeća koja su najosetljivija ali koja obezbeđuju polovinu radnih mesta u SAD.


Izvor: Radio Slobodna Evropa (27. 3. 2020.)