UPFBiH: Hitno stvoriti uvjete koji će omogućiti službena putovanja u i iz BiH

Ako su druge zemlje u kojima su posljedice pandemije koronavirusa daleko izraženije nego u BiH, spremne primiti bh. državljane pod jasno definiranim uslovima i bez karantina, ne vidimo nikakav razlog za lažno dušebrižništvo predstavnika bh. vlasti kojim ograničavaju pravo na poslovna putovanja i bh. državljanima, a i strancima

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 20.05.20 u 14:17
OSVJEŽENO: 20.05.20 u 14:17
https://bit.ly/3ga8il5
"Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine se od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini traži hitno stvaranje uslova za ukidanje samoizolacije u trajanju od 14 dana za sve državljane BiH koji moraju ići na službena putovanja, a koji posjeduju putni nalog, poziv na poslovni sastanak ili neki drugi dokument kojim dokazuje da je bio izvan BiH zbog poslovnih aktivnosti. Inicijativa se odnosi i na strane državljane koji u svrhu realizacije poslovnih aktivnosti sa domaćim kompanijama imaju potrebu da doputuju u BiH.

„Fraze poput 'još se nisu stekli uslovi' koje možemo čuti od zvaničnih predstavnika vlasti su prazne rečenice i još jedan izgovor da ne urade ništa. Zahtijevamo da nam kažu koji su to uslovi koji se trebaju steći i da odmah, hitno pristupe stvaranju tih uslova".
 
Iz UPFBiH naglašavaju da su sve države regiona već preduzele aktivnosti u vezi sa službenim putovanjima. Tako je, naprimjer, Hrvatska donijela Odluku kojom je dozvoljen ulazak strancima koji posjeduju poziv privrednog subjekta u Hrvatsku ili poziv na poslovni sastanak. Istovjetna je situacija i u Srbiji.

„Prema tome, ako su druge zemlje u kojima su posljedice pandemije koronavirusa daleko izraženije nego u BiH, spremne primiti bh. državljane pod jasno definiranim uslovima i bez karantina, ne vidimo nikakav razlog za lažno dušebrižništvo predstavnika bh. vlasti kojim ograničavaju pravo na poslovna putovanja i bh. državljanima, a i strancima", naglašavaju iz UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da smo u jeku pandemije koronavirusa imali priliku svjedočiti službenim putovanjima bh. političara u inostranstvo, koji nakon povratka u zemlju nisu poštovali propisanu odredbu o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.  

„Smirivanjem pandemije koronavirusa neophodno je poduzeti sve kako bi se sačuvala radna mjesta i privredni tokovi u zemlji. Privreda u FBiH je na koljenima i umjesto da pomognu njen oporavak pravovremenim i efikasnim odlukama, predstavnici bh. vlasti iz lijenosti, neznanja i ponajprije nehtijenja se kriju iza besmislenih floskula i još besmislenijih odluka", navode iz UPFiH.  

Prihvatanjem prijedloga UPFBiH omogućit će se pokretanje privrednih aktivnosti, obnavljanje postojećih ugovora sa inostranim kompanijama, osiguranje novih ugovora i poslova za kompanije, opstanak kompanija na inostranom tržištu, kao i osiguranje repromaterijala neophodnih za rad bh. kompanija. Na taj način spasit će se brojne kompanije i spriječiti se masovno otpuštanje radnika, a to ujedno znači i očuvanje budžeta i vanbudžetskih fondova." - piše u saopštenju Udruženja poslodavaca FBiH