Eksplozija u ruskom istraživačkom centru za smrtonosne viruse, zvaničnici tvrde da nema rizika

U Vektoru se nalazi jedna od najvećih svjetskih kolekcija virusa, uključujući ebolu. Medijski izvještaji govore da se u ovoj kolekciji nalaze i uzorci malih boginja, ptičje gripe i nekoliko sojeva hepatitisa.

AUTOR: BBC
OBJAVLJENO: 18.09.19 u 13:48
http://bit.ly/2LCQB0v
Glavni ruski centar za istraživanja koji proučava smrtonosne viruse, uključujući ebolu i HIV, tvrdi da nije bilo biološke kontaminacije nakon eksplozije i požara koji su se dogodili u jednoj od njegovih zgrada.

Požar je uzrokovala eksplozija kanistera s plinom tijekom radova na renovaciji u centru Vektor u Koltsovu, gradu u blizini Novosibirska. Vektor je navodno bio centar za istraživanje biološkog oružja za vrijeme Hladnog rata. Postrojenje je izgrađeno 1974. godine kao zatvoreni institut za istraživanje cjepiva i "obranu od bakteriološkog i biološkog oružja", navode iz ruske novinske agencije Interfax.

Jedna osoba koja je zadobila opekotine nalazi se na intenzivnoj njezi, navodi se u saopćenju.

Eksplozija se dogodila u ponedjeljak, tijekom obnove na petom katu ovog šesterokatnog laboratorija i raznijela je prozore. U incidentu nije bilo većih oštećenja, a u priopćenju se navodi da se "tamo ne radi nikakav posao s biološkim materijalima". Vatra se proširila na 30 kvadratnih metara prije nego što je ugašena.

U Vektoru se nalazi jedna od najvećih svjetskih kolekcija virusa, uključujući ebolu. Medijski izvještaji govore da se u ovoj kolekciji nalaze i uzorci malih boginja, ptičje gripe i nekoliko sojeva hepatitisa.

U svibnju 2004. godine jedna od znanstvenica, Antonina Presnjakova, koja je radila u laboratoriju Vektor preminula je nakon što se slučajno ubola špricom koja je sadržavala virus ebole. Presnjakova je bila vrhunska znanstvenica, a u to vrijeme je radila testove na zamorcima. Nosila je uobičajenu zaštitnu uniformu, uključujući gumene rukavice i odmah je dobila liječničku pomoć, no doza ju je ipak ubila nakon dva tjedna. Zbog ove nesreće četiri su službenika dobila disciplinske mjere.

Ruski Kommersant opisuje ovo postrojenje kao vojnu instalaciju, okruženu žičanom ogradom i naoružanim stražarima, prenosi BBC.

Novi incident mogao bi izazvati zabrinutost zbog sigurnosti mnogih ruskih tajnih postrojenja iz vremena hladnog rata. Tadašnji je Sovjetski Savez – u natjecanju sa SAD-om – imao velike istraživačke programe vezane uz nuklearni, biološki i kemijski rat.

Prošlog je mjeseca poginulo pet nuklearnih inženjera i dva vojna lica nakon što je motor "izotopskog goriva" eksplodirao na pomorskom ispitnom poligonu Nyonoksa. Zvaničnici su tada rekli da je došlo do niske razine oslobađanja radioaktivnog zračenja. Ovaj incident ostao je obavijen velom tajne. Rusija razvija krstareće rakete s nuklearnim pogonom, no ruska vojska nije specificirala koju tehnologiju testira na poligonu Nyonoksa.


Prevela: Ružica Ereš