Velika Britanija uvodi strože zatvorske kazne za zlostavljanje i zanemarivanje životinja

Maksimalna zatvorska kazna za djela zlostavljanja i zanemarivanja životinja se uvođenjem novog zakona popela na pet godina, što je čini jednom od najstrožih u Europi. "U ovoj zemlji nema mjesta za okrutnost prema životinjama. Zato želim osigurati da oni koji zlostavljaju životinje iskuse punu snagu zakona", rekao je tajnik Ministarstva za okoliš, hranu i ruralna pitanja, Michael Gove.

AUTOR: Healthy Food House
OBJAVLJENO: 23.01.20 u 17:43
http://bit.ly/37sfAw4
Zlostavljanje životinja je nažalost još uvijek učestalo u ruralnim i urbanim područjima. Okrutnost i zanemarivanje ovih nevinih stvorenja prelaze sve društvene i ekonomske granice, a obuhvaćaju širok raspon djelovanja.

Velika Britanija sada je na dobrom putu da postane jedna od najstrožih zemalja po pitanju kažnjavanja zlostavljača životinja.

Nakon javne rasprave 2018. godine, kada je više od 70% Britanaca zatražilo strože zatvorske kazne za zlostavljače životinja, ljudi u Engleskoj koji počine najteža kaznena djela okrutnosti prema životinjama sada bi mogli dobiti kazne do pet godina zatvora, prenosi Healthy Food House.

Prijedlog zakona za povećanje trenutna maksimalne kazne, koja iznosi šest mjeseci, prošao je u parlamentu u lipnju 2019. godine.

Ovo je velika pobjeda aktivista pod vodstvom stand-up komičara Rickyja Gervaisa koji su zahtijevali bolju zaštitu nevinih životinja koji trpe mučitelje i ubojice. Uslijedila je i zabrana farmi pasa i korištenje divljih životinja u putujućim cirkusima.

Ovaj zakon sudovima bi dao mogućnost da poduzmu čvršće mjere u ekstremnim slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja, kao što su borbe pasa, zanemarivanje domaćih životinja te zlostavljanje štenaca i mačića.

Dio sudaca na nekim engleskim sudovima rekao je da bi i ranije izricao veće kazne da je to bilo moguće.

Kako je objašnjeno iz Ministarstva za okoliš, hranu i ruralna pitanja, novi zakon pomoći će sudovima da se učinkovitije nose s bezobzirnim bandama uključenim u organizirane borbe pasa.

"Ovi planovi će sudovima pružiti alate koje su tražili u borbi protiv najokrutnijih djela. Mi smo nacija ljubitelja životinja i stoga moramo osigurati da se oni koji počine najšokantnije okrutnosti prema životinjama adekvatno kazne", rekao je tajnik ministarstva, Michael Gove.

"U ovoj zemlji nema mjesta za okrutnost prema životinjama. Zato želim osigurati da oni koji zlostavljaju životinje iskuse punu snagu zakona. Naš novi zakon šalje jasnu poruku da se takvo ponašanje neće tolerirati, s maksimalnom petogodišnjom kaznom kao jednom od najstrožih u Europi. Posvetio sam se tome da našu zemlju učinim najboljim mjestom za brigu i zaštitu životinja", dodao je.

"Uvođenje ovog zakona važno je dostignuće, što će donijeti važne promjene za pse i mačke u Engleskoj i Walesu. Naš i mnogi drugi spasilački centri svjedoci su šokantnih slučajeva okrutnosti i zanemarivanja, a ima i mnogo životinja koje se izbacuju na ulicu, a čak i ne prežive to iskustvo", rekla je Claire Horton, izvršna direktorica skloništa za mačke i pse Battersea. "Istraživanja pokazuju da su oštrije zatvorske kazne učinkovite u odvraćanju potencijalnih kriminalaca, tako da bi današnja najava trebala spriječiti patnju velikog broja životinja u budućnosti".


Prevela: Ružica Ereš