Pacijentica svirala violinu tijekom operacije mozga

"Znali smo koliko joj je važna violina pa nam je od ključnog značaja bilo očuvati funkciju osjetljivih dijelova njenog mozga koji su joj omogućavali da svira", rekao je profesor Keyoumars Ashkan, njezin neurokirurg. Pacijentica Dagmar Turner izašla je iz bolnice tri dana nakon operacije i nada se skorom povratku u orkestar.

AUTOR: Associated Press
OBJAVLJENO: 20.02.20 u 14:45
https://bit.ly/38JYrOJ
Kirurzi u bolnici King's College Hospital u Londonu uklonili su tumor na mozgu ženi, koja je tijekom postupka svirala violinu.

Liječnici su najprije napravili mapu mozga Dagmar Turner (53) dok je svirala instrument kako bi znali koja su područja mozga tada aktivna, te kako bi identificirali područja mozga odgovorna za kontrolu jezika i pokreta.

Zatim su je probudili tijekom operacije kako bi mogla svirati violinu i tako "osigurati da kirurzi ne oštete nijedno ključno područje mozga koje kontrolira njene pokrete ruku", navodi se u priopćenju bolnice.

"Znali smo koliko joj je važna violina pa nam je od ključnog značaja bilo očuvati funkciju osjetljivih dijelova njenog mozga koji su joj omogućavali da svira", rekao je profesor Keyoumars Ashkan, njezin neurokirurg. "Uspjeli smo ukloniti više od 90% tumora, uključujući i sva područja sumnjive agresivne aktivnosti, istovremeno uspijevajući zadržati punu funkcionalnost njene lijeve ruke".

Turner, koja svira u Simfonijskom orkestru Isle of Wight i nekoliko zborova, napustila je bolnicu tri dana kasnije i nada se skorom povratku u orkestar. Nahvalila je trud profesora Ashkana, koji je također zaljubljenik u glazbu, piše Associated Press.

"Pomisao da ću izgubiti sposobnost da sviram slamala mi je srce, ali, budući da je profesor Askan i sam glazbenik, shvatio je moju zabrinutost", rekla je. "On i njegov tim zaista su se potrudili da isplaniraju ovu operaciju – od stvaranja mape mog mozga do planiranja pozicije u kojoj trebam biti da bi svirala [tijekom operacije]".