DW: Mržnja u srcu Njemačke

Koje mjere mogu biti poduzete da bi se isušilo močvaru mržnje i ludila na Internetu? Jer, to nije virtualni kozmos jadnih i zalutalih duša, koje se tamo iživljavaju - pod zaštitom slobode informiranja. Hanau je još jedan dokaz da huškanje naroda ne ostaje bez posljedica. Nego donosi smrt.

AUTOR: Ines Pohl/Deutsche Welle
OBJAVLJENO: 21.02.20 u 12:11
https://bit.ly/2T71cTK
Sad i Hanau. Po treći put u nekoliko mjeseci mržnja i ludilo su se probili u Njemačkoj. Nakon što je konzervativni političar Walter Lübcke u lipnju prošle godine ubijen pred svojom kućom zbog angažmana za izbjeglice, u listopadu su u Halleu samo stabilna vrata sinagoge jednog desnog radikala spriječila da u punoj sinagogi napravi krvoproliće. I sad je u Hanauu kod Frankfurta jedan muškarac ubio deset ljudi. U videu načinjenom prije toga on je širio rasizam i teorije zavjere, a onda je pobio ljude u dva nargila-bara i na kraju ubio i svoju majku.

Plodno tlo za ubojicu u sredini društva

Tim ubojicama je zajednička mržnja protiv svega što se ne uklapa u njihovu nacionalističku definiciju Njemačke. Bez obzira jesu li oni bili međusobno povezani ili nisu ili su bili u kontaktu s drugim desno-radikalnim ljudima i skupinama: Njemačka mora prihvatiti činjenicu da je ta eskalacija mržnje stigla u srce naše zemlje. Politika i civilno društvo se moraju time baviti da su plodno tlo za te ubojice rasističke, ženomrzne i desno-ekstremne ideologije, koje su u brojnim krugovima ponovo postale prihvatljive.

Ta ubojstva ne treba promatrati kao izolirane pojedinačne slučajeve. Bez obzira bilo to nasilje protiv čovjeka usmjereno prema progresivnim političarima, Židovima ili muslimanima, ono je izraz onoga što u društvenoj klimi u Njemačkoj ponovo može uspijevati. I ona su strašan poziv na buđenje, da provjerimo ima li država još uvijek prave instrumente za obavljanje svojih zadaća, za zaštitu individualne sigurnosti svih građanki i građana. I to tako kako je zapisano u našem Temeljnom zakonu - naime, neovisno o podrijetlu, vjeri ili spolu.

Mržnja i ludilo na Internetu donosi smrt

Koje mjere, dakle, mogu biti poduzete da bi se isušilo močvaru mržnje i ludila na Internetu? Jer, to nije virtualni kozmos jadnih i zalutalih duša, koje se tamo iživljavaju - pod zaštitom slobode informiranja. Hanau je još jedan dokaz da huškanje naroda ne ostaje bez posljedica. Nego donosi smrt.

Politika sad mora reagirati jasno, brzo i nedvosmisleno. Ne samo riječima. Inače će se situacija okrenuti i na kraju će sve biti na kocki što karakterizira našu pravnu državu s individualnim slobodama i pravima. Njemačka kancelarka Angela Merkel je našla prikladne riječi. Točno je da je "rasizam otrov". Ali, samo dijagnoza nije dovoljna. Odgovor mora biti jasna najava borbe: protiv svih ideologija koje preziru čovjeka! I protiv njihovog širenja na Internetu. Ta odgovornost ne može biti prebačena samo na Facebook ili Twitter ili druge velike koncerne.


Tekst objavljen 20. veljače 2020. godine na portalu Deutsche Welle. Autorica: Ines Pohl.