Škotski parlament odobrio zakon o besplatnim ulošcima i tamponima za sve žene

Škotska je 2018. godine postala prva zemlja na svijetu koja je osigurala besplatne menstrualne proizvode u školama i na fakultetima, a stupanjem novog zakona na snagu postat će prva zemlja koja je omogućila besplatne menstrualne proizvode za sve.

AUTOR: ABC News
OBJAVLJENO: 26.02.20 u 15:25
https://bit.ly/2T1J2nR
Škotski zastupnici podržali su planove za osiguravanje besplatnih menstrualnih proizvoda poput tampona i uložaka na određenim javnim mjestima poput društvenih centara, centara za mlade i ljekarni.

Plan je zasad prošao na prvom glasovanju u škotskom parlamentu, a očekuje se drugo saslušanje, gdje zastupnici mogu podnositi amandmane na trenutni prijedlog zakona.

Zakon o besplatnim menstrualnim proizvodima predložila je zastupnica Monica Lennon koja je prvi nacrt prijedloga podnijela 2017. godine. Očekuje se da će se godišnje za ove potrebe potrošiti oko 24,1 milijuna funti.

"Ovo nisu luksuzni proizvodi", rekla je Lennon i dodala da je poanta zakona "menstrualno dostojanstvo".

"Mijenjamo kulturu i zaista je uzbudljivo da druge zemlje diljem svijeta pomno promatraju da vide što ćemo učiniti", kazala je.

Konzultacijski dokument predlaže i modeliranje sistema za besplatne kondome, gdje se korisnici registriraju za besplatnu karticu ili vaučere koje mogu zamijeniti za proizvode, izvijestio je ABC News.

"Nastavit ćemo našu akciju koja promiče menstrualno dostojanstvo kroz shemu certificiranja za poticanje organizacija na pružanje besplatnih proizvoda", rekla je tajnica Aileen Campbell.

Škotska je 2018. godine postala prva zemlja na svijetu koja je osigurala besplatne menstrualne proizvode u školama, na fakultetima i sveučilištima. Sličan potez nedavno je napravila i Engleska.

Porez na menstrualne proizvode u Velikoj Britaniji trenutno iznosi 5 posto.

Iako je vlada bivšeg premijera Davida Camerona htjela ukinuti nepopularni porez, rekli su kako su im ruke bile vezane pravilima EU koja određuju porezne stope na određene proizvode. Vlada je 2016. godine najavila da će odustati od poreza, ali to se još nije dogodilo, posebice zbog toga što je proces Brexita dodatno odvratio pažnju od ovih pitanja.

Irska, Kanada, Australija, Kenija, Indija, Kolumbija, Malezija, Nikaragva, Jamajka, Nigerija, Uganda, Libanon te Trinidad i Tobago su zemlje koje ne oporezuju menstrualne higijenske proizvode.


Prevela: Ružica Ereš