Thouria: Davno izgubljeni antički grčki grad

Nedavna arheološka otkrića mogla bi dokazati da je ovaj davno izgubljeni grad bio važniji nego što se mislilo.

AUTOR: BBC Travel; Greek Reporter
OBJAVLJENO: 10.03.20 u 16:16
https://bit.ly/2xugon3
Kada govorimo o utjecajnim gradovima, odnosno polisima, u antičkoj Grčkoj, oni koji nam prvo padaju na pamet su Atena i Sparta. No, i regije koje su kontrolirali ti gradovi možda su bile jednako bitne.

Jedan od primjera za to je antička Thouria, leži na periferiji današnjeg grada Kalamata na jugu Peloponeza i koja se često navodi kao jedan od najznačajnijih gradova u zapadnoj Meseniji, regiji koja je bila pod spartanskom vlašću oko 400 godina. Nedavna arheološka otkrića mogla bi dokazati da je ovaj davno izgubljeni grad bio važniji nego što se mislilo.

Stoga je poprilično nevjerojatno da drevne ruševine ovog grada nisu bile poznate sve do prvog desetljeća 21. stoljeća. Arheološka iskopavanja 2007. dovela su stručnjake do pronalaska jednog čitavog grada, koji se činio kao važno središte tijekom antičkog razdoblja.

Ta iskopavanja vodila je arheologinja Xeni Arapogianni. Iskopavanja su prvo dovela do otkrića ostataka jednog zida, a na kraju se ispostavilo da ispod leži čitava drevna Thouria. Dosadašnja otkrića uključuju hram i asklepeion, centar za liječenje u stilu današnjih bolnica, čije postojanje nije zabilježeno ni u modernim ni u antičkim zapisima – što ih čini potpuno novim i neočekivanim otkrićem.

Nešto kasnije, na ljeto 2016. godine, iskopavanja su dovela do otkrića ostataka kazališta napravljenog od bijelog vapnenca, za koje se pretpostavlja da je izgrađeno u ranom helenističkom razdoblju (323. - 31. pr. n. e.). Postojanje takve građevine može ukazivati na važnost ovog grada u ekonomskom i političkom smislu, jer su kazališta bila praktički obavezna u uglednim polisima antičke Grčke. Iskopavanja su otkrila i tzv. orkestru, kao i dobro očuvane kamene figurice, kao i veliki pravokutni kameni kanal za odvod kišnice.

Godinu dana otkriven je opseg orkestre, veličine 16.3 metra, s tri paralelne brazde, što ukazuje na to da je pozornica vjerojatno bila pomična. Pored toga otkriveno je i nekoliko redova kamenih sjedala za publiku.

O ovome gradu pisao je grčki geograf Pauzanija, koji je živio u 2. stoljeću nove ere. Prema njegovim zapisima ovaj grad je bio izgrađen na brežuljku, a kasnije je premješten u dolinu. Također je napisao kako bi ovaj grad mogao biti Anthea, grad koji se spominje u Ilijadi. Zanimljivo je da je i drugi grčki geograf i povjesničar, Strabon, u 1. stoljeću prije nove ere također napisao da bi Thouria mogla biti grad koji se spominje u Ilijadi – ali on ne piše da je to Anthea, nego drugi grad – Aepeia. Oba grada je prema Ilijadi Agamemnon poklonio Ahilu kao čin iskupljenja.

Otkriveno antičko kazalište orijentirano je ka zapadu i gleda na ogromne ravnice spomenute regije Mesenije, koja je u davnim mjesecima bila poznata i kao Makaria, što znači "blagoslovljena i blažena zemlja".

Arapogianni i dalje radi na istraživanju i iskopavanjima ovog nalazište. Od 2011. godine studenti iz svih dijelova svijeta mogu sudjelovati u programu iskopavanja pod njenim vodstvom, gdje mogu naučiti više o arheološkim metodama, kao i povijesti regije te pomoći u čišćenju pronađenih ostataka posuda.


- Izvori: BBC Travel, Greek Reporter
Prevela: Ružica Ereš