DW: EU i Balkan – "Treba nam mnogo više saradnje"

Ministri za evropske poslove EU postigli su dogovor o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Većina njemačkih listova koji prenose tu vijest ocjenjuje da je to veoma važna odluka – i za Balkan, i za EU.

Robert Atanasovski/AFP
AUTOR: Mehmed Spajić/DW
OBJAVLJENO: 28.03.20 u 12:09
https://bit.ly/33XZER5
Pozitivan i neophodan signal upućen Zapadnom Balkanu, regionu koji se u vrijeme korona-virusa osjeća ostavljenim na cjedilu od strane Evropske unije. Tako odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocjenjuje njemački Handelsblat.

List prenosi i izjavu predsjednika Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta David Mekalister kaže da ’svih šest zemalja na Zapadnom Balkanu imaju jasnu evropsku perspektivu’ i da ’imamo veliki interes za politički i ekonomski stabilnim Zapadnim Balkanom'."

Handelsblat ujedno donosi i dva mišljenja stručnjaka za taj region:

"Balkan je, geopolitički gledano, rana u Evropi", izjavio je za Handelsblat bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek. "Države su se u vrijeme krize sa pandemijom korona-virusa pokazale kao veoma slabe. Te zemlje same ne mogu da riješe problem. Stoga nam treba mnogo više saradnje", rekao je Busek, danas direktor Instituta za podunavski region i centralnu Evropu u Beču.

"Virus pogađa uglavnom društvo Zapadnog Balkana koje je nespremno za takve slučajeve bez dobrog zdravstvenog ili socijalnog sistema", ocijenio je za Handelsblat Mario Holcner, izvršni direktor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studie (WIIW).

"Geopolitički veoma važan region"

"Pristupni pregovori sa zapadnobalkanskim zemljama mogu da počnu", piše minhenski Zidojče cajtung. Taj list najprije podsjeća na velike kritike koje su se mogle čuti u oktobru, onda kada je odbijen početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. "Tadašnji predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocijenio je da je to ’istorijska greška’. Zbog toga je veliko olakšanje to što su ministri EU postigli sporazum da se Albaniji i Sjevernoj Makedoniji da zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora."

Junkerova nasljednica, Ursula fon der Lajen, nije krila oduševljenje. Ona je, prenosi list, na Tviteru napisala: "Sjajne vijesti" i dodala da se raduje zelenom svjetlu.

Zidojče cajtung prenosi i reči Mihaela Rota, državnog sekretara u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova koji je pohvalio reformske napore obiju zemalja: "Sjeverna Makedonija je ušla u istoriju, jer je riješila decenijski spor oko imena". A Albanija je dobila Rotove pohvale za "neviđene reforme pravosuđa".

"Pristupni pregovori su u toku sa još dvije zemlje na Zapadnom Balkanu – Srbijom i Crnom Gorom", podsjeća minhenskli list i ocjenjuje da je "region za EU geopolitički veoma važan", uz opasku da "već sada Kina i Rusija pokušavaju da utiču".


Za portal Deutsche Welle priredio Mehmed Smajić (25.3.2020)