Ukrajina poslala specijalnu policiju na istok zemlje

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je počela antiteroristička akcija u Harkovu, nakon što su mediji izvjestili da je zapaljena zgrada lokalne uprave pri ponovnom napadu pro-ruskih demonstranata

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 08.04.14 u 09:49
https://bit.ly/3365miY
Ministar policije Ukrajine Arsen Avakov izjavio je sinoć za Ukrinform da su specijalne jedinice policije upućene u oblasti Donjeck, Luhansk i Harkov "spremne da rješavaju operativne zadatke ne obazirući se na lokalne nijanse".

"Pozivam sve usijane glave da odlože kritiku i panično raspoloženje i pomognu policiji da održi situaciju. Treba da se ujedinimo i zaštitimo cjelovitost i integritet naše zemlje... Jasno nam je ko su podstrekači nereda u sve tri oblasti, mi smo ih identificirali i želim ih upozoriti da će legalno kažnjavanje biti neizbježno", kazao je ministar policije.

U Donjecku su jučer pro-ruski demonstranti proglasili formiranje suverene i nezavisne narodne Republike Donjeck, a zatim i u Harkovu (Kharkiv), te uputili zahtjev za održavanje referenduma o statusu, po receptu sa Krima.

U Donjeck je stigla i Yulia Tymoshenko, bivša premijerka i jedan od kandidata za predsjednicu Ukrajine na izborima raspisanim za 25. maj ove godine.

"Uvjerena sam danas, nakon što sam razgovarala sa ljudima u Donjecku, da niko ne želi rat. Niko ne želi nestabilnost. Svi žele mir, smirivanje situacije, ekomsku stabilnost, bolje zarade, nove poslove. Niko ne želi rat, svi shvataju monstruzno lice rata.”

John Kerry je u razgovoru sa ruskim kolegom Sergej Lavrovim prenio ocjenu ukrajinske vlade "da je po srijedi pažljivo orkestrirana kampanja sa ruskom podrškom. Posebno je istakao nedavno hapšenje ruskih obaveštajaca koji rade u Ukrajini".

Sergej Lavrov je odbio navode da je Rusija ta koja destabilizira Ukrajinu, a predstavnik ruskog ministarstva inostranih poslova Aleksandr Lukashevich je izjavio:

"Dosta je bilo sa pokazivanjem prstom i okrivljavanjem Rusije za svaku nevolju koja se događa u današnjoj Ukrajini. Narod Ukrajine mora da čuje od Kijeva jasne odogovore na sva pitanja. Vreme je da se odgovori na njihove legitimne zahteve."

Predmet razgovora kojeg su vodili Kerry i Lavrov je bio što hitnije organiziranje sastanka šefova diplomatija Ukrajine, Rusije, SAD-a i Evropske unije, koji bi se trebao održati u sljedećih par dana.