Francuska: Prve optužbe za podržavanje terorizma

Uhapšen je komičar Dieudonne M'Bala M'Bala koji je na Facebook profilu objavio status: "Večeras, što se mene tiče, osjećam se kao Charlie Coulibaly", miješajući slogan "Ja sam Charlie" i prezime napadača na pariški košer market gdje su život izgubile četiri osobe koje je držao kao taoce

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 15.01.15 u 10:54
OSVJEŽENO: 15.01.15 u 10:54
https://bit.ly/2XnKbd0
U proteklih sedam dana u Francuskoj su podignute 54 optužnice protiv lica koja su veličala i usmeno podržavala terorizam. Sudovi u Parizu, Toulonu, Reimsu, Orleansu i Valenciennesu su po hitnom postupku osudili šest osoba kojima su izrečene zatvorske kazne u trajanju od 10 mjeseci do četiri godine.

Jedan 34-godišnjak u Valenciennesu je osuđen na četiri godine zatvora zbog toga što je veličao teroristčki napad na redakciju časopisa "Charlie Hebdo" nakon saobraćajne nesreće koju je izazvao u alkoholiziranom stanju, a jedna osoba u Parizu je zbog vrijeđanja policajaca i veličanja terorista osuđena na deset mjeseci zatvora, prenosi Anadolu Agency, te javlja da je jučer  zbog "usmene podrške terorizmu" uhapšen i poznati francuski glumac i komičar Dieudonne M'Bala M'Bala, protiv kojeg je francusko Tužilaštvo otvorilo istragu.

Dieudonne M'Bala M'Bala je nakon učešća na nedeljnom maršu jedinstva protiv ekstremizma, na Facebook profilu objavio status: "Večeras, što se mene tiče, osjećam se kao Charlie Coulibaly", miješajući slogan "Ja sam Charlie" i prezime napadača (Amedy Coulibaly) na pariški košer market u kojem su život izgubile četiri osobe koje je držao kao taoce, piše Guardian. Glumac je uklonio svoju zabilješku sa Facebook profila.

M'bala M'bala je pušten iz pritvora, ali će protiv njega biti pokrenut postupak za javnu podršku terorizmu.

Francuski predsjednik Francois Hollande i premijer Manuel Vall proteklih dana su naglašavali da neće biti nikakve tolerancije prema onima koji budu hvalili terorizam.