Pet manje poznatih uloga Meryl Streep

Kao glumica je jako svestrana i talentirana, što joj omogućuje da vjerodostojno utjelovljuje veliki broj različitih fiktivnih likova, ali i stvarnih ličnosti.

AUTOR: AV Club
OBJAVLJENO: 08.07.19 u 17:30
http://bit.ly/2Yiinr8
Meryl Streep je jedna od najboljih glumica današnjice. U dosadašnjoj karijeri osvojila je 3 Oskara, a po broju nominacija (21) apsolutna je rekorderka. Primjerice, Jack Nicholson i Katharine Hepburn imaju samo po dvanaest nominacija. Meryl odlično imitira naglaske, od poljskog u filmu Sofijin izbor do australskog u filmu Plač u tami. Pored toga, kao glumica je jako svestrana i talentirana, što joj omogućuje da vjerodostojno utjelovljuje veliki broj različitih likova, od beskućnice iz razdoblja Velike industrijske krize u filmu Čelični krov do modne ikone u filmu Vrag nosi Pradu. Uvjerljivo i fantastično je utjelovila i neke stvarne ličnosti poput Margaret Thatcher, Kay Graham i Julie Child.

Sigurno ste već upoznati s njenim brojnim nagrađivanim ulogama, i vjerojatno ste oduševljeni njenim netipičnim potezom prihvaćanja uloge za male ekrane u seriji Nevine laži, gdje igra svekrvu jedne od protagonistica serije. Ako vas je upravo ovaj potez ponovno potaknuo da pogledate neke njene filmove, ali ste već previše puta pogledali Moju Afriku i Mostove okruga Madison, ne brinite - AV Club donosi njenih pet manje poznatih, ali i dalje filmova vrijednih gledanja.

Ljubavna boljka - Heartburn (1986)

Nekoliko godina nakon snimanja filma Silkwood, koji je nastao po prvom scenariju Nore Ephron i za koji je dobila jednu od mnogih nominacija za Oskara, Streep je glumila u filmu Ljubavna boljka. Film je dobio naziv po prvom romanu Nore Ephron, a Streep je u suštini glumila nju. Film je fikcionalizirana priča o njenom braku s Carlom Bernsteinom (u filmu Mark Forman), kojeg je glumio Jack Nicholson. Streep u ovom filmu iznosi priču o razornoj ljubavi, u kojoj od osobe koja se ne želi vjenčati postane zaljubljena u predivni život u dvoje – dok sve ne krene po zlu.

U obranu svog života - Defending Your Life (1991)

U ovom filmu lik koji glumi Meryl Streep (Julia) upoznaje ljubav svog života. Međutim, ispostavlja se da su oboje već mrtvi i da se nalaze u zagrobnom gradu koji predstavlja neku vrstu čistilišta i u kojem čekaju svoju 'posljednju presudu'. Redatelj ovog filma, Albert Brooks, koji je igrao i glavnu ulogu, u njemu se bavi velikim pitanjem života poslije smrti. Ovi karakterno potpuno suprotni likovi se zaljube, a njihova romansa mogla bi biti kratka vijeka, jer nijedno od njih ne zna hoće li nakon 'presude' završiti u raju ili paklu.

Smrt joj dobro pristaje - Death Becomes Her (1992)

Ova komedija Roberta Zemeckisa oštra je kritika o fiksaciji na mladost i ljepotu. Meryl Streep i Goldie Hawn igraju dvije dugogodišnje (ne)prijateljice Madeline i Helen. Obje otkrivaju tajnu vječnog života. U filmu je i Bruce Willis u ulozi nesretnog liječnika Ernesta koji se nađe između ove dvije vatre. Kada je Madeline (Streep) popila eliksir dugovječnosti, otkriva da je postala besmrtna. Kao i uvijek, i u ovom filmu Streep je odlučno ušla u ulogu i odradila odličan posao.

Divlja rijeka - The River Wild (1994)

Ovdje je riječ o akcijskom filmu. Da, dobro ste pročitali, Meryl Streep glumi akcijsku junakinju Gail, nastavnicu povijesti i majku koja je odrasla u Montani. Ona s obitelji odlazi na odmor koji se pretvori u pakao pojavom dva kriminalca koje igraju Kevin Bacon i John C. Reilly. Ako ste ikad posumnjali da postoji nešto što Streep ne može učiniti, pogledajte ovaj film – ona ne samo da vješto upravlja divovskim splavom koji se kreće niz opasnu rijeku, nego i nadigrava gotovo sve muškarce koji su igrali u filmu. Dosta toga polazi od činjenice da je Gail glavna u svom vlastitom domu: i djeca i pas primarno slušaju nju, a ne njenog supruga, kojeg igra David Strathairn. Čak se ni opasni šarm Kevina Bacona ne može mjeriti s njom.

Rock kraljica - Ricki and The Flash (2015)

Čini se da posljednji film Jonathana Demmea nije izazvao veliko uzbuđenje 2015. godine kada je izašao, ali vrijedi ga potražiti i pogledati. Streep i njen kolega iz filma Sofijin izbor, Kevin Kline, ponovno su se okupili i odglumili razvedene roditelje dvoje odrasle djece. Za potrebe ovog filma Streep je koristila raspon glasa za oktavu niži od prirodnog kako bi vjerno utjelovila Ricki, ženu koja se odrekla svoje obitelji kako bi slijedila svoj san da postane poznata rock glazbenica. Ricki smatra da su je iz života njene djece izgurali njen bivši suprug i njegova nova supruga. Čak i u ovakvoj ulozi Streep izvlači simpatije; sad kad su njena djeca odrasla, Ricki samo želi učiniti pravu stvar za njih, iako ni sama ne zna što je to. Srećom, uza se ima i dečka Grega, kojeg glumi Rick Springfield, koji je vodi kroz cijeli ovaj emocionalni proces. Za potrebe ovog filma Streep je naučila svirati gitaru. Iako smo je i u nekim starijim filmovima mogli čuti kako pjeva, u ovom filmu Streep pokriva širok raspon pjesama i žanrova, od Toma Pettyja do Lady Gage, zajedno sa Springfieldom i ostatkom benda Flash.


Prevela: Ružica Ereš