Vremenska crta Tarantinovih filmova: U koje vrijeme je smještena radnja svakog filma

Reservoir Dogs je bio početak uspješne (ali često i kontroverzne karijere) Quentina Tarantina, koji je od tada režirao još devet filmova različitih žanrova, poput dva dijela borilačkog filma Kill Bill ili pak napetog westerna Mrska osmorka.

AUTOR: Screen Rant
OBJAVLJENO: 06.10.19 u 17:56
http://bit.ly/35byDtO
Svi Tarantinovi filmovi dio su istog svemira na dvije razine: priče postavljene u "stvarnom svijetu" (poput filma Pakleni šund) i filmovi koje likove gledaju u tom svijetu (poput filmova Kill Bill). To ponekad može otežati praćenje vremenske crte u kojoj se odvijaju. Tarantinova filmska karijera počela je 1992. godine kriminalističkim filmom Reservoir Dogs koji je temelj za njegov vizualni i narativni stil, kao i vrstu nasilja koje obožavatelji od tada očekuju u njegovim filmovima.

Dakle, taj film je bio početak uspješne (ali često i kontroverzne karijere) Quentina Tarantina, koji je od tada režirao još devet filmova različitih žanrova, poput dva dijela borilačkog filma Kill Bill ili pak napetog westerna Mrska osmorka. Tarantino je napisao i filmove koje su režirali drugi redatelji, a ti filmovi nisu dio istog svemira, uz izuzetak filma Od sumraka do zore redatelja Roberta Rodrigueza, koji spada u drugi nivo njegova svemira, piše Screen Rant. Tarantinovi filmovi skakali su iz sadašnjosti u prošlost, ali ako ih želite gledati kronološkim redoslijedom, a ne redoslijedom izdavanja, onda ih pogledajte kako su poredani u ovom članku.

Vrijedi napomenuti da neki od filmova nisu smješteni u točno određeni period, tako da se pretpostavlja da se odvijaju otprilike u isto vrijeme kada su i izašli. Drugi pak filmovi, poput Nemilosrdni gadovi ili Bilo jednom u... Hollywoodu, postavljeni su u određeno razdoblje. Oni koji spadaju u kategoriju filmova "unutar istog svemira" mogu biti nezgodni za određivanje, ali najjednostavnije je pratiti pravilo godine izdanja kao godine radnje. Stoga, vremenska crta Tarantinovih filmova ide ovim redoslijedom:
 
 • Django Unchained (Odbjegli Django)1858
 • The Hateful Eight (Mrska osmorka)1877
 • Inglourious Basterds (Nemilosrdni gadovi)1941/1944
 • Once Upon A Time In... Hollywood (Bilo jednom u... Hollywoodu)1969
 • Reservoir Dogs - 1992
 • Pulp Fiction (Pakleni šund)1994
 • Jackie Brown - 1995
 • From Dusk Till Dawn (Od sumraka do zore)1996
 • Kill Bill: Volume 1 - 1998 or 1999/2002 or 2003
 • Kill Bill: Volume 2 - 2003 or 2004
 • Death Proof (Otporan na smrt)2007

Među obožavateljima postoji zbunjenost u vezi s vremenom u kojem se odvijaju filmovi Od sumraka do zore, Otporan na smrt i oba dijela Kill Bill-a, budući da se u svim tim filmovima pojavljuje lik Earl McGraw (kojeg glumi Michael Parks), uključujući i Planet Terora koji je objavljen zajedno s filmom Otporan na smrt. McGrawa su ubila braća Gecko iz filma Od sumraka do zore, ali on se opet pojavio u flashbackovima u filmu Kill Bill, zbog čega dio obožavatelja smatra da je radnja filma Kill Bill postavljena prije 1996. godine. No, njegovo pojavljivanje može se vrlo jednostavno objasniti: Od sumraka do zore, oba dijela Kill Bill i Death Proof dio su druge razine Tarantinovog svemira, što znači da su u pitanju likovi iz ostalih filmova gledaju. Dakle, McGraw nije mrtav, nego je samo glumac koji reprizira svoju ulogu.

Ova vremenska crta je zanimljiv način gledanja svih Tarantinovih filmova, a zanimljivo je to da je dobar dio novijih filmova (pored Bilo jednom u Hollywoodu) zapravo dio druge razine zajedničkog svemira. O Tarantinovom novom projektu ne zna se ništa, redatelj je nedavno rekao da više i ne planira snimati nove filmove, a često se i prebacuje s jedne ideje na drugu. Ipak, najviše se govori o Star Treku kao novom njegovom projektu, ali ovaj film najvjerojatnije neće biti dio njegovog zajedničkog svemira – osim ako bude dio spomenute druge razine filmova. Zasad, dakle, Tarantinov svemir kreće 1858., a završava 2007. godine.


Prevela: Ružica Ereš