Scorsese o negativnim stranama algoritama koje koriste streaming usluge

"Algoritam je opasan jer vas otuđuje od vašeg kreativnog pogleda. Mislim da se morate sami odlučiti kada je to u pitanju", rekao je poznati redatelj. Ipak, on inzistira na tome da je "izvanredno što se danas stvara toliko filmova", posebice zato što su "gotovo odmah dostupni".

AUTOR: Yahoo Movies
OBJAVLJENO: 04.01.20 u 17:19
http://bit.ly/2ZUPuyO
Možda je Martin Scorsese upravo režirao film The Irishman za Netflix, ali to ne znači da se slaže sa svime što je ova streaming usluga učinila za filmsku industriju i publiku.

U nedavnom intervjuu na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu, Scorsese je čak rekao da je algoritam kojim usluge poput Netflixa privlače gledatelje "opasan".

"Brine me način na koji algoritmi predlažu fotografije", rekao je Scorsese prije nego što je priznao da je i sam podložan pogledati prvi film koji mu preporuče streaming usluge.

"Znam, i ja padam na njih. Algoritmi vam govore sve te stvari: "Ako vam se svidjelo ovo, možda će vam se svidjeti i ovo" ili "Ako vam se ovo sad ne sviđa, ima nešto drugo... i nešto drugo nakon toga"", komentirao je. "Algoritam je opasan jer vas otuđuje od vašeg kreativnog pogleda. Mislim da se morate sami odlučiti kada je to u pitanju".

Scorsese smatra da to nas to "odmiče od kreativnog doživljaja gledanja i odvaja nas od filmova kao oblika umjetnosti", prenosi Yahoo Movies.

Međutim, unatoč toj zabrinutosti, ovaj oskarovski redatelj ipak je inzistirao na tome da je "izvanredno što se danas stvara toliko filmova", posebno zato što su "odmah dostupni".

"Na kraju, izvanredno je što se danas stvara toliko filmova, to je kao san koji smo imali prije 50 godina. Možete ih pogledati, dostupni su gotovo odmah, samo tako", rekao je. "U neka davna vremena morali biste ići od kina do kina. Morali ste čekati u redu, dobiti mjesto. Nizak sam, a ljudi ispred mene su bili visoki. Nisam mogao ništa vidjeti!"