Glumac Kirk Douglas preminuo u 103. godini

Kirk Douglas je, iako je potekao iz siromašne obitelji, ostvario vrlo plodnu holivudsku karijeru. Za nagradu Oscar bio je nominiran tri puta, ali svog prvog i jedinog Oscara osvojio je 1996. godine za životno djelo.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 06.02.20 u 12:29
https://bit.ly/2Sjv8M6
Kirk Douglas, zvijezda filmova Spartak, Strast za životom i Staze slave, jedna od legendi tzv. zlatnog doba Hollywooda, preminuo je u 103. godini.

"S ogromnom tugom moja braća i ja objavljujemo da nas je Kirk Douglas napustio danas, u 103. godini", napisao je u priopćenju njegov sin, također poznati glumac, Michael Douglas.

On je svijetu bio legenda, glumac iz zlatnog doba filmova koji je poživio daleko do vlastitih zlatnih godina, humanitarac čija je predanost pravdi i povodima za koje je vjerovao da postavljaju standard kojem bi svi trebali težiti.

Ali za mene i moj braću, Joela i Petera, on je jednostavno bio tata, za Catherine je bio divan svekar, za unuke i praunuke dragi djed, a supruzi Anne predivan muž.

Kirk je živio dobar život, a ostavio je nasljedstvo u filmu koje će preživjeti i naredne generacije, i povijest uglednog filantropa koji je radio na tome da pomogne javnosti i donese mir svijetu.

Dopustite mi da završim riječima koje sam mu rekao na njegov posljednji rođendan i koje će uvijek ostati istina. Tata – puno te volim i ponosan sam što sam tvoj sin
".

Rođen kao Issur Danielowitch, sin židovsko-ruskih imigranata koji su živjeli siromašnim životom u New Yorku, Douglas je ostvario plodnu karijeru u Hollywoodu, sa gotovo 100 angažmana kao glumac, producent i redatelj.

Igrao je i veliku ulogu u slamanju holivudske crne liste – glumaca, redatelja i pisaca koji su izbjegavani zbog povezanosti s komunističkim pokretom tijekom 1950-ih. Douglas je rekao da je ponosniji zbog toga nego zbog ijednog filma koji je snimio.

Prvi film u kojem je glumio bio je Neobična ljubav Marthe Ivers iz 1946. godine s glumicom Barbarom Stanwyck.

Douglas je bio poznat po snažnim izvedbama likova koji su trpjeli veliku bol na ekranu. U filmu Senzacija je zboden, u Spartaku razapet, u Vikinzima je izgubio oko, u Strasti za životom uho, a u Velikom nebu prst.

Ostali njegovi zapaženiji filmovi bili su Usamljeni su hrabri, The Devil's Disciple, Victory at Entebbe i Opasni momci.

Nagrada Oscar za životno djelo 1996. godine bila je njegova jedina nagrada od Akademije, iako je ranije bio tri puta nominiran – 1949., 1952. i 1956. godine.

Imao je i reputaciju ženskaroša u Hollywoodu. Među ljubavnicama koje je naveo u svojoj knjizi The Ragman's So iz 1988. bile su Joan Crawford, Marlene Dietrich, Rita Hayworth, Marilyn Maxwell, Patricia Neal i Gene Tierney.

Dok je snimao Act of Love, Douglas je upoznao Anne Buydens, publicistkinju filma, a vjenčali su se 1954. godine. Njihov brak postao je jedan od najdužih u Hollywoodu, unatoč njegovim aferama. Zajedno su dobili dva sina, Petera i Erica.

Douglas je svoje sinove pokušavao odgovoriti od glumačke karijere. Ipak, Michael je postao velika svjetska glumačka zvijezda i uspješan producent, Joel i Peter su također producenti, a Eric je bio glumac sve do 2004. godine kada je umro od predoziranja drogom.

"Eto vidite koliko su me slušali", rekao je jednom prilikom.

Nakon moždanog udara 1996. godine u 80. godini ostavio je Douglasa s oštećenim živcima na licu i poteškoćama u govoru. No, samo dva tjedna nakon toga pojavio se na ceremoniji dodjele Oscara da bi primio nagradu za životno djelo. Nastavio je uzimati male glumačke uloge do 2008. godine, ali je rekao da je nakon moždanog udara postao suicidalan.

"Spasio me humor", rekao je 2014. godine za Parade. "Isprva sam mislio da mi se život bliži kraju. Ali, kada sam stavio pištolj u usta udario sam u zub. Ajj! I to mi je bilo smiješno. Zubobolja me sprječavala da počinim samoubojstvo?"

Zadnjom prilikom kada je viđen u javnosti, Douglas je bio poprilično krhak i jedva ga se moglo čuti dok je pomagao snahi Catherine Zeti Jones da uruči Oscara za najbolji scenarij 2018. godine. U studenom iste godine došao je podržati sina Michaela koji je dobio svoju zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih.

Douglas je tijekom života objavio nekoliko knjiga, uključujući knjigu poezije, proze i fotografija 2014. godine, kao i knjigu Kirk and Anne: Letters of Love, Laughter and a Lifetime in Hollywood 2017. godine, koju je objavio zajedno sa svojom suprugom.

Osnovao je zakladu Douglas za davanje dobrotvornih donacija, a 2015. je sa suprugom najavio planove za doniranje $80 milijuna u različite svrhe. Neki od korisnika bili su prihvatilište za beskućnice koje je dobilo ime po Anne, javnu školu u Los Angelesu, Sveučilište i bolnice St. Lawrence.

Za svoj 99. rođendan donirao je $15 milijuna za izgradnju objekta za djelatnike zabavne industrije koji pate od Alzheimerove bolesti.


Prevela: Ružica Ereš