Ženski nogomet se poboljšao tehnički i taktički, pokazalo FIFA-ino izvješće nakon Svjetskog prvenstva

Prezentacija o najvažnijim saznanjima Izvješća tehničke istraživačke skupine pokazuje da se ženski nogomet poboljšao i tehnički i taktički. Bez razlike u broju postignutih golova u Francuskoj i na Svjetskom prvenstvu u Kanadi 2015. godine, moglo bi se činiti da nema mnogo promjena. Međutim, vidjelo se da je u pitanju ofenzivniji turnir, a iako se odlična igra vratarki može smatrati faktorom za mali broj golova, postoje i drugi znakovi koji pokazuju uzbudljiviju igru.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 26.09.19 u 17:35
https://bit.ly/2mUxhSo
Trenerica ženske nogometne reprezentacije SAD-a i dvostruka dobitnica Svjetskog prvenstva, Jill Ellis, govori o svom nasljeđu. Nakon što je krajem srpnja najavila da će odstupiti s dužnosti koju obnaša već šest godina, na Fifinoj konferenciji u Milanu za analizu Svjetskog prvenstva u nogometu 2019. godine je rekla: "Ovo je bila jedinstvena pobjeda, za mene drugo Svjetsko prvenstvo, ali sigurno divan primjer. Brojevi ne lažu; naš sport je uzbudljiv i energičan".

Bila je u pravu kada je rekla da brojevi ne lažu. Prezentacija o najvažnijim saznanjima Izvješća tehničke istraživačke skupine od 105 stranica pokazuje da se ženski nogomet poboljšao i tehnički i taktički, piše The Guardian. Bez razlike u broju postignutih golova u Francuskoj i na Svjetskom prvenstvu u Kanadi 2015. godine, moglo bi se činiti da nema mnogo promjena. Međutim, vidjelo se da je u pitanju ofenzivniji turnir, a iako se odlična igra vratarki može smatrati faktorom za mali broj golova, postoje i drugi znakovi koji pokazuju uzbudljiviju igru.

Vratarke su igrale 26% kratkih dodavanja, za razliku od 15% 2011. i 16% 2015. godine, što implicira da se sve više kreće s igrom od pozadi. Igračice su u posjedu lopte bile jednako kao i 2015. godine (2,39 sekundi), ali broj dodavanja je pao sa 132 2011. godine na 108 – što ukazuje na to da su igračice brže, taktički sofisticiranije i tehnički spretnije s loptom.

Prosječno vrijeme prvog postignutog gola 2015. godine bilo 28 minuta i 51 sekunda. U Francuskoj je to bilo 23 minute i 30 sekundi. Igra je bila otvorenija, a prosjek prvakinja za prve golove bio je 13 minuta.

"Imamo mnogo veteranki u timu, što zaista pomaže. Kada možete rano navaliti na suparničku ekipu, to znači da vaš tim vodi igru", objašnjava Ellis. "Ovu postavu smo počele trenirati prije gotovo godinu dana. Bila je to obrambena strategija, ali je stvorila puno prijelaznih trenutaka. Upravo je to pomoglo poboljšanju taktičke fleksibilnosti i upravljanju igrom".

Osobno naslijeđe trenerice Ellis, koja će imati ambasadorsku ulogu kada je pitanju nogomet u SAD-u i proširiti svoje mogućnosti, najvidljivije je u dva trofeja sa svjetskih prvenstava. No, Ellis i njen tim su imali i širi utjecaj na ženski nogomet. Na pitanje o planu Gianni Infantino o ženskom nogometu u pet točaka – povećanje broja timova na Svjetskom prvenstvu s 24 na 32, povećanja ulaganja na pola milijarde dolara, klupskom Svjetskom kupu i međunarodnoj svjetskoj ligi – Megan Rapinoe je karakteristično naglašavala novac.

"Ne možete napraviti nevjerojatan posao s budžetom većim za samo $1 nego prošle godine. Morate se kladiti na budućnost ženskog nogometa", rekla je Rapinoe.

Da je Fifa tada, pred kraj Svjetskog prvenstva i kasnije u Milanu, najavila da će se prethodno predložena investicija udvostručiti na $1 milijardu, pokazuje utjecaj pritiska sa svih strana. Ellis je ponosna na to naslijeđe: "To je super, znamo platformu koju ima naš tim, znali smo što je imao na domaćem tržištu, a to se sada vidi i na globalnoj razini".

"Sportašice, shvaćam, dobile ste sponzorstvo i imate odgovornost, no mislim da je ovaj tim pokazao da možete slobodno govoriti te se i dalje osjećati povezano, poštovano i voljeno".

Upravo će takav stav nedostajati u treniranju kada Ellis više ne bude na poziciji trenerice, budući da je igračicama pružila povjerenje i slobodu da otvoreno razgovaraju o problemima van terena kao malo tko drugi. "Ako stvari utječu na izvedbu, onda se trener mora uključiti u to", objasnila je. "Ali kada ljudi otvoreno razgovaraju, zašto ne bi razgovarali o politici i društvenim temama? One su ljudska bića, a ne samo sportašice".


Prevela: Ružica Ereš