"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (1): Prvo je bio RSK Gorki - edukativna sportska kampanja

"Mlađim generacijama navijača imena Ivoša, Radovića, Avdičevića, Meškovića ne znače apsolutno ništa. U biti i nemaju priliku da uče o historiji FK Sloboda, jer dosadašnji klupski upravitelji očigledno tako nešto nisu smatrali bitnim. Baš zbog toga sam odlučio pokrenuti i Facebook zajednicu Historija FK Slobode, kako bih vratio iz zaborava imena onih koji su stvarali Klub i zbog kojih danas ponosno možemo reći da smo navijači tuzlanske Slobode"

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 22.04.20 u 16:10
OSVJEŽENO: 22.04.20 u 16:10
https://bit.ly/2VMdxOJ
Prije skoro 5 godina, Haris šahović, vjerni navijač Slobode, producent na birou i urednik stranice Historija FK Sloboda pripremio je za Front Slobode edukativnu sportsku kampanju "Uči da bi volio".

"Mlađim generacijama navijača imena Ivoša, Radovića, Avdičevića, Meškovića ne znače apsolutno ništa. Navijati za svoj klub, a ne znati ništa o njegovoj historiji je nedostatak poštovanja prema voljenom klubu prije svega.

Onda mi je palo napamet da nove generacije navijača u biti i nemaju priliku da uče o historiji FK Sloboda, jer dosadašnji klupski upravitelji očigledno tako nešto nisu smatrali bitnim. Baš zbog toga sam odlučio pokrenuti i Facebook zajednicu Historija FK Slobode, kako bih vratio iz zaborava imena onih koji su stvarali Klub i zbog kojih danas ponosno možemo reći da smo navijači tuzlanske Slobode", rekao je Haris tada i dodao:

"Većinu prikupljenog materijala poslali su mi legendarni igrači FK Slobode i članovi njihovih porodica, te se ovim putem zahvaljujem svima koji su pomogli da stranica aktivno funkcioniše."

Historija FK Sloboda je do danas objavila više stotina fotografija i originalnih tekstova, intervjua i izvještaja sa utakmica koji su objavljivani u novinama Front Slobode i u drugim informativnim i sportskim glasilima u Jugoslaviji. 

Haris je prošle godine, zajedno sa novinarom Almirom Šećkanovićem napisao knjigu 100 godina Slobode koju možete naručiti na ovdje.

Dok ljubitelji fudbala/nogometa čekaju ublažavanje mjera samoizolacije i odluku NS/FS BiH o nastavku prvenstva odlučili smo ponoviti ovaj serijal rađen prema sadržaju monografije "RSD Sloboda Tuzla 1919-1989"; IGTRO "Univerzal" Tuzla, 1989. godine.

"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (1): Prvo je bio RSK Gorki 

Nakon održanog sastanka Kongresa ujedinjenja i stvaranja Socijalističke radničke partije Jugoslavije u Tuzli su, sredinom 1919. godine, otpočele pripreme za formiranje Radničkog sportskog kluba.

Vijeće SKPJ je 17. oktobra. 1919. godine donijelo odluku o sazivanju osnivačke skupštine za osnivanje Radničkog sportskog kluba. Osnivačkom skupštinom rukovodili su: Jovo Sretenović, Mato Vidović, Safet Hadžiefendić, Ljupko Simić, Niko Trifković, Ahmed Mandžić, Alfred Puhta, Franto Bauzek i Mijo Cuvaj.

Prvi radnički sportski klub u Tuzli dobio je naziv "Gorki" po imenu velikog sovjetskog pisca Maksima Gorkog.

Igrači "Gorkog" bili su skromni i disciplinovani sportisti. Svojim poštenjem, ponašanjem i zalaganjem osvajali su publiku tamo gdje su nastupali.

U prvo vrijeme sjedište Kluba bilo je u Rudarskoj ulici, nedaleko od današnjeg Skvera. Do kraja 1923. godine Klub je tri puta mijenjao sjedište.

Poslije prvog preseljenja njegove prostorije nalazile su se u zgradi Židovske banke, zatim u Hotelu "Grand" i na kraju ponovo u Rudarskoj ulici u zgradi u kojoj je nekad bio.

Utakmice su igrane na dva igrališta. Prvo igralište nalazilo se na prostoru između sadašnjih zgrada Mašinsko-saobraćajnog i Hemijsko-tehnološkog školskog centra, a drugo je bilo na vojnom vježbalištu u istočnom dijelu grada, na jednoj poljani gdje se sada nalazi Osnovna škola "Novi Grad", bivša "Braća Ribar".

Svi tadašnji igrači RSK "Gorki" bili su radnici. U toku 1919. i 1920. godine u prvom timu "Gorkog" nastupali su sljedeći igrači: Mirko Veseli, Peri Mot, Karlo Krejči, Santo Altarac, Ivica Šifer, Franto Bauzek, Mijo Josić, Lorenc Ajhberger, Vili Zaboš, Slavko Zafani, Ahmed Mandžić, Alfred Puhta, Jozo Vikić, Malaga Mustačević, Mustafa Žunić, Dušan Grkavac, Miško Katuđić, Jozo Spaić, Miroslav Pintar, Karlo Švarc i Ibro Mustačević.

Igrači su nosili dresove čija je majica bila napravljena od crvene svile, a gaćice od bijelog beza. Stručni rukovodilac nogometne ekipe bio je Brato Gamberger.

Pripremio Haris Šahović, Historija FK Sloboda