"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (9): Početak izgradnje stadiona Tušanj

Sredstava u klubu nikada nije bilo dovoljno, uslovi su bili nikakvi, a teren je više ličio na oranicu nego na fudbalsko igralište. Kako je to sve izgledalo najbolje ilustruje primjer da su fudbaleri sami prali dresove, čistili kopačke, održavali svoju opremu. Jedan jedini tuš na igralištu (današnjem pomoćnom terenu) više je bio u kvaru nego što je radio. Te 1955. godine trener je bio Milovan Popović.

AUTOR: Haris Šahović
OBJAVLJENO: 30.04.20 u 17:40
OSVJEŽENO: 30.04.20 u 17:40
RATE_LIMIT_EXCEEDED
Prvi proljetni dani 1947. godine protekli su u početnim radovima na izgradnji stadiona u Tušnju. Udarnički se radilo, svakodnevno su dolazile brigade mladih iz tadašnjih kvartova, iz škola, pomagali su i radnici iz preduzeća.

Na takmičarskom planu više loših nego dobrih vijesti. Ispala je "Sloboda" iz Republičke lige, a na pragu je bila 1948. godina - vrijeme kada su i fudbalerima ugled i nezavisnost svoje zemlje bili preči od fudbalske lopte. Te godine trener Ismet Prcić čini velike napore kako bi tim doveo u viši rang takmičenja. 

"Sloboda" se nije proslavila u Ligi Bosne i Hercegovine. Poražena je od "Veleža" na svom terenu 0:3, od "Borca" u Banjaluci 4:1 i u Tuzli 1:2, od "Torpeda" (sadašnjeg "Sarajeva") 1:3 i 0:5.

Možda razloge "Slobodinih" nesupjeha treba tažiti i u neočekivanom odlasku jednog od najboljih igrača Marija Radoša u "Torpedo". Eto, i tada su se mijenjale klupske boje. Radoš je radio u SUP-u, a jednog dana premješten je u Sarajevo i već sutradan igrao je za "Torpedo" i to baš protiv "Slobode". 

Ništa lakša nije bila ni 1948. godina. Mnogo toga je nedostajalo, ali ljubavi za fudbal i Klub ponajmanje. Sistem takmičenja često se mijenja. "Sloboda" igra u Grupi i pored nje tu su još "Budućnost" iz Banovića, "Proleter" iz Kreke, "Slaven" iz Živinica, "Drina" iz Zvornika, "Sloga" iz Doboja, "Birač" iz Vlasenice, "Polet" iz Srebrenice. Tadašnji tim "Slobode" predstavlja neku vrsu mješavine igrača koji su igrali još prije rata i onih koji su tek započinjali fudbalsku karijeru.

U sezoni 1947/48. "Sloboda" je odigrala 54 utakmice i ostvarila zavidan skor: 156 golova je dala, a primila 70. U toj takmičarskoj grupi "Sloboda" je, ipak, bila najbolja i ona uspjeva da se vrati u viši rang takmičenja, u Zonu.

Ništa bolja situacija u tuzlanskom fudbalu nije bila ni 1950. godine. Sistem takmičenja koji se stalno mijenjao u dobroj formi je doprinio da se i ambicije "Slobodinih" fudbalera iz godine u godinu mijenjaju, da variraju od želje za opstankom do šanse da se domogne čak saveznog ranga takmičenja. Takmičarska 1951/52. godina karakteristična je upravo po tome. 

Na svom regionu "Sloboda" zauzima prvo mjesto u Saveznoj ligi. Slučaj je htio da prvi protivnik bude "Borac" iz Banjaluke. Tuzlaci su prvi meč izgubili sa 0:1, a drugi, na svom terenu dobili sa 2:0. U drugom krugu  kvalifikacija "Sloboda" se namjerila na tada veoma jakog "Veleža" i tu se završio prvi pokušaj fudbalera "Slobode" da se probijaju dalje, da dopru do ranga o kome su do tada samo mogli da sanjaju. 

Sredstava u klubu nikada nije bilo dovoljno, uslovi su bili nikakvi, a teren je više ličio na oranicu nego na fudbalsko igralište. Kako je to sve izgledalo najbolje ilustruje primjer da su fudbaleri sami prali dresove, čistili kopačke, održavali svoju opremu. Jedan jedini tuš na igralištu (današnjem pomoćnom terenu) više je bio u kvaru nego što je radio. Te 1955. godine trener je bio Milovan Popović. 

Historija FK Slobode je za tekst ""Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (9): Početak izgradnje stadiona Tušanj"  koristila sadržaj iz monografije "RSD Sloboda Tuzla 1919-1989"; IGTRO "Univerzal" Tuzla, 1989. godine)

Do sada objavljeni tekstovi iz sportsko-edukativnog serijala "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla:

1. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Prvo je bio RSK Gorki 

2. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Prvi fudbalski klubovi u Tuzli - Gorki, Zrinjski, Obilić, Makabi i Bura 


3. ​"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Formiranje RSK "Sloboda" 

4. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Obnavljanje djelatnosti RSK "Sloboda" 


5. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (5): "Sloboda" od 1938. do 1941. godine

6. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (6): Predratno djelovanje RSK "Sloboda"

7. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (7): Gašenje RSK "Sloboda" od strane fašista 1941. godine 

8. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (8): Poslijeratni razvoj RSD "Sloboda" 


Knjigu 100 godina Slobode, autori Almir Šećkanović i Haris Šahović, možete naručiti ovdje