"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (11): Konsolidacija Kluba i ulazak u Drugu ligu

Tuzla je te 1958. godine u doslovnom smislu riječi bila fudbalski grad. Pripreme za Svjetsko prvenstvo reprezentacija Jugoslavije obavila je u Tuzli, na terenu u Tušnju. Tim pripremama fudbal je dobio još jedan veliki poen u gradu, koji je već bio zahvaćen groznicom pobjedničkog pohoda "Slobodinog" tima.

AUTOR: Haris Šahović
OBJAVLJENO: 02.05.20 u 15:24
OSVJEŽENO: 02.05.20 u 15:24
https://bit.ly/3d9BwhP
Novu sezonu i 1958. godinu "Sloboda" je dočekala čvrsto riješena da se prije svega dobro pripremi za predstojeća takmičenja i da učini sve kako bi se domogla drugoligaškog statusa. Jer, u to vrijeme, mnogo je značilo biti drugoligaš.

Tuzlaci su imali sve uslove da to i ostvare. Trener Béla Pálfi učvrstio je tim, rekonstruisana je i Uprava Kluba, zakazan veliki broj prijateljskih utakmica s domaćim i stranim klubovima, a Hajrović, Lazić, Kiš, Rusmir, Petković, Stipić, Radić, Bevanda, Panić, Podvalej, Marković i Čukteraš bio je sastav kadar da pobijedi svakoga.

Već na startu bila su dva značajna uspjeha, 4:1 protiv "Mladosti" u Prijedoru golovima Markovića, Podvaleja, Čukteraša i Radića i 4:2 protiv "Borca" u Čapljni. Na toj utakmici blistao je Ilija Radić koji je četiri puta zatresao mrežu golmana "Borca". Hajrović i drugovi nisu nastavili u takvom stilu, u Tuzli protiv "Zenice" mršavih 1:1, ali onda pobjeda u Nevesinju 4:1, pa protiv "Sloge" u Tuzli 4:0.

Ne bi se baš moglo reći da su fudbaleri "Slobode" u potpunosti opravdali naziv favorita, iaku su u timovima "Sarajeva", "Zenice" i "Borca" imali zaista dostojne rivale. Tek na polovini trke "Sloboda" je bila treća. Iza "Sarajeva" sa 21 bodom, "Zenice" 15, momci Bele Palfija sakupili su 14 bodova. Ali, prvenstvena trka kao da je tek počela, borba se rasplamsavala.

Tuzla je te 1958. godine u doslovnom smislu riječi bila fudbalski grad. Pripreme za Svjetsko prvenstvo reprezentacija Jugoslavije obavila je u Tuzli, na terenu u Tušnju. Tim pripremama fudbal je dobio još jedan veliki poen u gradu, koji je već bio zahvaćen groznicom pobjedničkog pohoda "Slobodinog" tima.

Rukovodstvo "Slobode", vjerovatno u namjeri da "očeliči" svoj tim, organizuje seriju prijateljskih utakmica i gostovanja. Gost Tuzlaka je čuveni tim iz Istočne Njemačke "FORVERC", koji je najviše zahvaljujući snažnim udarcima Mire Markovića poražen čak sa 5:1.

Znatno bolje, efikasnije, igraju fudbaleri "Slobode" u nastavku prvenstva. Svaki gol odlučuje o poretku na tabeli, a svaki promašaj mogao je biti koban i sav trud mogao je pasti u vodu. Korak bliže konačnom cilju bili su Panić, Petković i drugovi, 4. maja, kada su u Sarajevu nadigrali tim "Sarajeva" - 2:1, i sedmicu dana kasnije na svom terenu "Borac" iz Banjaluke čak sa 7:1.

Tačku na "i" stavili su fudbaleri "Slobode" u Metkoviću igrajući protiv "Neretve" 3:3. Time su osvojili drugo mjesto i izborili plasman u Drugu ligu. 

"SLOBODA DRUGOLIGAŠ" - bio je čest naslov u novinama, a u Tuzli se pripremao nezapamćen doček. Nekoliko hiljada ljudi okupilo se ispred Hotela "Bristol" da pozdravi taj veliki uspjeh tuzlanskog fudbala i sporta. Ulazak "Slobode" u Drugu ligu obradovao je sve Tuzlake, jer je ovo prvi put da se jedan tuzlanski fudbalski klub našao u društvu najkvalitetnijih timova u zemlji.

Historija FK Slobode je za tekst ""Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (11): Konsolidacija Kluba i ulazak u Drugu ligu" koristila sadržaj iz monografije "RSD Sloboda Tuzla 1919-1989"; IGTRO "Univerzal" Tuzla, 1989. godine)

Do sada objavljeni tekstovi iz sportsko-edukativnog serijala "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla:

 1. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Prvo je bio RSK Gorki 

 2. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Prvi fudbalski klubovi u Tuzli - Gorki, Zrinjski, Obilić, Makabi i Bura 


 3. ​"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Formiranje RSK "Sloboda" 

 4. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Obnavljanje djelatnosti RSK "Sloboda" 


 5. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (5): "Sloboda" od 1938. do 1941. godine

 6. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (6): Predratno djelovanje RSK "Sloboda"

 7. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (7): Gašenje RSK "Sloboda" od strane fašista 1941. godine 

 8. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (8): Poslijeratni razvoj RSD "Sloboda" 

 9. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (9): Početak izgradnje stadiona Tušanj 


10."Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (10): 10.000 gledalaca na otvorenju stadiona Tušanj, Sloboda - Zagreb 5:2 

Knjigu 100 godina Slobode, autori Almir Šećkanović i Haris Šahović, možete naručiti ovdje