"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (12): Tuzla slavi, Sloboda prvoligaš!

Po gradu su bile izlijepljene plakate s imenima onih koji su Slobodu bukvalno prošetali od zone do Prve lige: Hajrović, Lazić, Radović, Čukteraš, Rusmir, Petković, Stipić, Šehić, Bevanda, Radić, Podvalej, Panić, Marković, uz pomoć Anovića, Despotovića, Jovanovića, Veselionova, Ćurka i drugih

AUTOR: Haris Šahović
OBJAVLJENO: 03.05.20 u 14:32
OSVJEŽENO: 03.05.20 u 14:32
RATE_LIMIT_EXCEEDED
S ogromnim interesovanjem očekivao se start Slobode u Zapadnoj grupi Druge lige.

Već na startu, pred 8.000 gledalaca golovima Markovića i Podvaleja pobijeđen je odličan tim Zagreba (2:0), a čast da na prvoj ligaškoj utakmici nastupe imali su: Hajrović, Lazić, Radović, Vovna, Petković, Rusmir, Radić, Anović, Podvalej, Panić, Marković.

Devetka se u Slobodinom kalendaru nekako pokazala srećnom brojkom: 1919. godine osnovano RSD, 1959. godine izboren je prvi prvoligaški status, a treći, posljednji put 1969. godine Sloboda se ponovo obrela u društvu najboljih, koje nije napuštala skoro pet decenija.

No, vratimo se Slobodnim igrama u drugoligaškom društvu, njenom prvom odmjeravanju snaga s timovima koji su već imali značajno "savezno" iskustvo. 

Prvenstvo se zahuktavalo, pobijeđen je i Odred sa 1:0, nešto kasnije i Borovo sa 4:0. Sloboda se polako učvršćivala na prvom mjestu, a njena pozicija biće još jača poslije pobjede nad Borcem od 1:0.

Interesantno je da su se u pauzi prvenstva sastala dva jesenja prvaka iz istočne i iz zapadne grupe Druge lige - Sloboda i OFK Beograd. Tuzlaci su bili neuporedivo bolji i - 3:1 za Slobodu. No, moralo se pripremiti i za nastavak prvenstva, za susrete koji će odlučivati o prvaku...

U nastavku prvenstvenih borbi, u veoma značajnoj utakmici pobijeđena je Trešnjevka u Zagrebu sa 2:0, da bih odmah zatim bio poražen i Proleter iz Zrenjanina. Poraz protiv Zagreba u Zagrebu kao da je predstavljao motiv više, Odred i Borovo položili su oružje i s neviđenim interesovanjem očekivao se derbi susret u Tuzli između Slobode i Lokomotive.

Stadion Tušanj bio je krcat, jer je sve zavisilo od tog meča: pobijedi li Sloboda, Tuzla će prvi put u svojoj sportskoj historiji dobiti prvoligaša. 

Mirko Marković, Franc Podvalej, Ilija Radić i drugi nisu dozvolili gostima ni da trepnu, začas je na semaforu pisalo Sloboda - Lokomotiva 4:0. Ne zna se koje bio sretniji, fudbaleri ili njihovi navijači, Uprava ili gradski oci...Nije šala: SLOBODA U PRVOJ LIGI! Tuzlaci će gledati timove Partizana, Crvene zvezde, Hajduka, Dinama, Vojvodine...

Po gradu su bile izlijepljene plakate s imenima onih koji su Slobodu bukvalno prošetali od zone do Prve lige: Hajrović, Lazić, Radović, Čukteraš, Rusmir, Petković, Stipić, Šehić, Bevanda, Radić, Podvalej, Panić, Marković, uz pomoć Anovića, Despotovića, Jovanovića, Veselionova, Ćurka i drugih. Oni su natjerali i okorjele pesimiste da promijene mišljenje. "Sloboda" je postala tim od povjerenja.

I tako, za godinu dana dvije velike radosti, dva velika uspjeha, prvo plasman u Drugu, a onda i u prvu ligu. To su već bile i ozbiljnije obaveze, pa zato trener Bela Palfi, 27. jula 1959. godine izjavljuje: "Da ne bismo igrali samo jedno ljeto, pripreme moramo obaviti solidno i ozbiljno. Treniramo četiri puta sedmično."

Historija FK Slobode je za tekst ""Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (11): Konsolidacija Kluba i ulazak u Drugu ligu" koristila sadržaj iz monografije "RSD Sloboda Tuzla 1919-1989"; IGTRO "Univerzal" Tuzla, 1989. godine)

Do sada objavljeni tekstovi iz sportsko-edukativnog serijala "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla:

 1. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Prvo je bio RSK Gorki 

 2. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Prvi fudbalski klubovi u Tuzli - Gorki, Zrinjski, Obilić, Makabi i Bura 


 3. ​"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Formiranje RSK "Sloboda" 

 4. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Obnavljanje djelatnosti RSK "Sloboda" 


 5. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (5): "Sloboda" od 1938. do 1941. godine

 6. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (6): Predratno djelovanje RSK "Sloboda"

 7. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (7): Gašenje RSK "Sloboda" od strane fašista 1941. godine 

 8. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (8): Poslijeratni razvoj RSD "Sloboda" 

 9. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (9): Početak izgradnje stadiona Tušanj 


10."Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (10): 10.000 gledalaca na otvorenju stadiona Tušanj, Sloboda - Zagreb 5:2

11"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (11): Konsolidacija Kluba i ulazak u Drugu ligu 

Knjigu 100 godina Slobode, autori Almir Šećkanović i Haris Šahović,
 možete naručiti ovdje