"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (13): Velikani na Tušnju, Sloboda debituje u Prvoj ligi!

"Slobodi" niko nije davao šanse za uspjeh. Niko im nije davao ni jedan postotak nade. Mnogi su tako mislili osim Mire Markovića koji je iz slobodnog udarca sa blizu 40 metara savladao Vidinića. Bodovi su otišli u Tuzlu. Taj pogodak postignut je u 15. minutu baš kao i onaj Bevandin sedam dana kasnije protiv "Budućnosti" u Tuzli - 1:0. U beogradskom "Sportu" preko cijele strane veliki naslov: TRI PUTA JEDAN JEDNAKO JE ŠEST!

AUTOR: Haris Šahović
OBJAVLJENO: 04.05.20 u 13:45
OSVJEŽENO: 04.05.20 u 13:45
https://bit.ly/2z7lTIW
Sloboda je svoju prvu utakmicu u Prvoj ligi odigrala 30. avgusta 1959. godine. Golom Aleksandra Panića pobijedila je tim "Sarajeva" sa 1:0. Deset hiljada gledalaca pozdravilo je pobjedu domaćina. Sedam dana kasnije uslijedilo je gostovanje u Zemunu i meč protiv tada moćnog "Radničkog" s Vidinićem, Petkovićem, Prilinčevićem.

"Slobodi" niko nije davao šanse za uspjeh. Niko im nije davao ni jedan postotak nade. Mnogi su tako mislili osim Mire Markovića koji je iz slobodnog udarca sa blizu 40 metara savladao Vidinića. Bodovi su otišli u Tuzlu. Taj pogodak postignut je u 15. minutu baš kao i onaj Bevandin sedam dana kasnije protiv "Budućnosti" u Tuzli - 1:0. U beogradskom "Sportu" preko cijele strane veliki naslov: TRI PUTA JEDAN JEDNAKO JE ŠEST!

Start je zaista bio više nego uspješan, iz tri meča osvojeno je šest bodova, postignuta su istina samo tri gola, ali učinak je bio izuzetno efektan.

Naravno, apetiti su porasli i kako biva počela su navijačka kalkulisanja.

A onda je došao poraz protiv "Dinama" (0:3), Jerković je tri puta savladao Hajrovića. Uslijedili su mečevi bez golova protiv OFK "Beograda" i "Vojvodine" u Tuzli pred punim gledalištem. 

Nakon početnih uspjeha uslijedili su i prvi porazi. Teško je fudbalerima "Slobode" pao poraz u Splitu u igri s "Hajdukom" - 0:6, kao i onaj na svom terenu protiv "Partizana" 0:2. 

U tom trenutku tim Bele Palfija nalazio se na osmom mjestu sa 8 bodova i negativnom gol-razlikom 3:11. Utisak je popravljen u meču s "Veležom" 2:2, ali je pokvaren u posljedjem kolu jeseni protiv "Crvene zvezde" u Beogradu - 2:5.

Kola su polako kretala nizbrdo i što se kraj prvenstva više bližio, "Sloboda" je sve više bila bliža drugoligaškom društvu. To se na kraju i ostvarilo. Međutim, gubitkom prvoligaškog statusa nije izgubljeno povjerenje u igrače, u klupsko rukovodstvo, navijači, nisu okrenuli leđa svom Klubu. Naprotiv...

Naredni period predstavljaće vrijeme novog dokazivanja, promjena i u shvatanjima i u samoj ekipi, ali i u načinu igre - "Slobodin" tim koliko god tih godina predstavljao kvalitet, bio je i dosta neiskusan, ponekad je olako gubio utakmice, primao golove... Sve je usmjerno da se "Sloboda" vrati u Prvu ligu.

U međuvremenu fudbaleri "Slobode" bilježe uspjeh u Kupu, pobijeđen je u šesnaestini finala "Partizan" sa 1:0. Tuzlaci su eliminisani od "Spartaka" u četvrtini finala takođe rezultatom 1:0.

U 1962. godini, godini kada će tuzlanski fudbal ponovo zablistati, "Sloboda" je u Drugoj ligi predstavljala pravog bauka. Došlo je i do nekih promjena u sastavu tima. Novajlije su Jovanović, Ivoš, Mesaroš, Aćamović, Josić, Duvančić, Šijački.


Historija FK Slobode je za tekst ""Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (13): Velikani na Tušnju, Sloboda debituje u Prvoj ligi!" koristila sadržaj iz monografije "RSD Sloboda Tuzla 1919-1989"; IGTRO "Univerzal" Tuzla, 1989. godine

Do sada objavljeni tekstovi iz sportsko-edukativnog serijala "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla:

 1. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Prvo je bio RSK Gorki 

 2. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Prvi fudbalski klubovi u Tuzli - Gorki, Zrinjski, Obilić, Makabi i Bura 


 3. ​"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Formiranje RSK "Sloboda" 

 4. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Obnavljanje djelatnosti RSK "Sloboda" 


 5. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (5): "Sloboda" od 1938. do 1941. godine

 6. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (6): Predratno djelovanje RSK "Sloboda"

 7. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (7): Gašenje RSK "Sloboda" od strane fašista 1941. godine 

 8. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (8): Poslijeratni razvoj RSD "Sloboda" 

 9. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (9): Početak izgradnje stadiona Tušanj 


10. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (10): 10.000 gledalaca na otvorenju stadiona Tušanj, Sloboda - Zagreb 5:2

11"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (11): Konsolidacija Kluba i ulazak u Drugu ligu

12. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (12): Tuzla slavi, Sloboda prvoligaš! 


Knjigu "100 godina Slobode", autori Almir Šećkanović i Haris Šahović, možete naručiti ovdje