"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (14): "STADION U PLAMENU!"

Kroz taj cilj fudbaleri su konačno prošli kada su na svom terenu pobijedili "Borac" sa 3:1. U novinama je osvanuo naslov: STADION U PLAMENU! Tako su fudbaleri i njihovi navijači proslavili povratak u društvo najboljih fudbalskih timova Jugoslavije, tako su obilježili svoj drugi trijumf u drugoligaškom društvu. Bila je to i definitivna potvrda kvaliteta tuzlanskog fudbala, potvrda jedne ispravne klupske politike i orijentacije, potvrda riješenosti da ovaj grad konačno dobije stalnog prvoligaša

AUTOR: Haris Šahović
OBJAVLJENO: 05.05.20 u 14:55
OSVJEŽENO: 05.05.20 u 14:55
https://bit.ly/2L1YH1x
Sedamnaestog aprila 1962. godine "Front slobode" na sportskoj strani donosi izvještaj  s utakmice "Trešnjevka" - "Sloboda" 2:2 (derbi) pod naslovom "NA VIDIKU PRVA LIGA", a nešto kasnije, nakon pobjede "Slobode" nad "Lokomotivom" od 3:0 i poslije blistave igre Aleksandra Ivoša, opet naslov: SVE BLIŽE CILJU!

Kroz taj cilj fudbaleri su konačno prošli kada su na svom terenu pobijedili "Borac" sa 3:1. U novinama je osvanuo naslov: STADION U PLAMENU! Tako su, eto, fudbaleri i njihovi navijači proslavili povratak u društvo najboljih fudbalskih timova Jugoslavije, tako su obilježili svoj drugi trijumf u drugoligaškom društvu. Bila je to i definitivna potvrda kvaliteta tuzlanskog fudbala, potvrda jedne ispravne klupske politike i orijentacije, potvrda riješenosti da konačno ovaj grad i dobije stalnog prvoligaša. Da li će se to ovoga puta ostvariti? 

Neki dojučerašnji asovi u timu "Slobode" sve rjeđe se pojavljuju na terenu, takav je slučaj sa Hajrovićem, neki su otišli u druge sredine, odnosno klubove, a neki presali da se aktivno bave fudbalom. Na divnom terenu Tušnja boje Kluba počinju da brane: Adem Dugalić, Dušan Jovanović, Momčilo Radović, Branko Anović, Nazif Šehić, Čedo Ćirković, Mihalj Mesaroš, Aleksandar Ivoš, Radomir Aćimović, Radojko Popadić, Dragoljub Šijacki.

Start u Prvoj ligi nije za "Slobodu" bio baš najuspješniji. Poraz (1:2) od "Crvene zvezde" u Beogradu uslijedio je najviše zahvaljujući sudiji Ristiću koji je, prema novinskim izvještajima, jedini vidio prekršaj Šehića nad Šekularcem pred golom "Slobode". Poslije toga uslijedili su porazi u igri s "Partizanom" (0:2) i OFK Beogradom (1:2). Polovičan uspjeh ostvarila je "Sloboda" protiv "Veleža" u Tuzli, izgubila od "Sarajeva", a onda je uslijedio i peti poraz i to protiv "Željezničara" u Tuzli - 0:2. Izvjesne nade podgrijao je podvig "Slobode" u Nišu protiv "Radničkog" - 2:1 za tim Bele Palfija, a realnost opstanka bila je već opipljivija poslije podviga "Slobode" u Splitu protiv "Hajduka" - 2:1. Nije sve u svemu, ni bilo toliko loše: nakon 11 odigranih kola "Sloboda" je s 9 bodova bila na 10. mjestu.

Kasnije će taj plasman biti čak popravljen, prvi dio prvenstva "Sloboda" je završila na osmoj poziciji sa 11 osvojenih bodova. Tako je završena takmičarska jesen 1962. godine. Od tada pa do ponovnog oproštaja "Slobode" s prvoligaškim društvom dogodiće se mnoge promjene. Nakon mnogo godina uspješnog rada, s kormila prvog tima otišao je Bela Palfi, a došao je Joško Takač. Uslijedila je serija poraza, a naročito je teško pao onaj u Titogradu.

Meč između "Budućnosti" i "Slobode" sve je odlučivao, pobijedio je domaćin - 2:1, i "Sloboda" se ponovo morala vratiti u niži rang takmičenja. Bio je to težak psihološki poraz tuzlanskog tima i fudbala, ali na svu sreću Klub je hrabro podnio sve nedaće i ponovo se upustio u borbu za najviši plasman i povratak u prvoligaško društvo. Samo taj povratak potrajaće ovoga puta nešto duže...

Historija FK Slobode je za tekst ""Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (14): "STADION U PLAMENU!" koristila sadržaj iz monografije "RSD Sloboda Tuzla 1919-1989"; IGTRO "Univerzal" Tuzla, 1989. godine

Do sada objavljeni tekstovi iz sportsko-edukativnog serijala "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla:

 1. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Prvo je bio RSK Gorki 

 2. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Prvi fudbalski klubovi u Tuzli - Gorki, Zrinjski, Obilić, Makabi i Bura 


 3. ​"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Formiranje RSK "Sloboda" 

 4. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Obnavljanje djelatnosti RSK "Sloboda" 


 5. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (5): "Sloboda" od 1938. do 1941. godine

 6. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (6): Predratno djelovanje RSK "Sloboda"

 7. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (7): Gašenje RSK "Sloboda" od strane fašista 1941. godine 

 8. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (8): Poslijeratni razvoj RSD "Sloboda" 

 9. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (9): Početak izgradnje stadiona Tušanj 


10. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (10): 10.000 gledalaca na otvorenju stadiona Tušanj, Sloboda - Zagreb 5:2

11"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (11): Konsolidacija Kluba i ulazak u Drugu ligu

12. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (12): Tuzla slavi, Sloboda prvoligaš!

13. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (13): Velikani na Tušnju, Sloboda debituje u Prvoj ligi! 

Knjigu "100 godina Slobode", autori Almir Šećkanović i Haris Šahović, možete naručiti ovdje