"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (18): Tuzlanska Sloboda u Evropi - "Katastrofa na stadionu Insular", Las Palmas

Najveći protivnik Slobodinim fudbalerima bila je trema i neiskustvo ekipe, koja je po fudbalskom znanju morala izboriti mnogo povoljniji rezultat od 5:0

AUTOR: Haris Šahović
OBJAVLJENO: 09.05.20 u 16:06
https://bit.ly/2YKhTcd
Fudbaleri iz Las Palmasa, te večeri, 14. septembra 1977. godine, deklasirali su neiskusne goste sa 5:0 (2:0). Slobodinu "ekspediciju" pratili su i drugi pehovi. Prije svega, bilo je poteškoća da ekipa stigne do Las Palmasa. Putovalo se avionom od Beograda preko Zagreba, Zatim Ciriha, Madrida pa do Las Palmasa. 

U glavnom gradu Španije Madridu, tog ponedjeljka poslije podne (12. septembra 1977. godine) Tuzlaci nisu mogli na vrijeme nastaviti let prema Las Palmasu, zbog navodnog štrajka jednog dijela osoblja na aerodromu. 

Nakon mnogo peripetija i zamora ekipe iz Tuzle je nastavila let iz Madrida prema Kanarskim ostrvima te negdje oko ponoci i stigla na Areodrom u Las Palmasu. Ipak, u to doba noći okupilo se, pored predstavnika Kluba, i nekoliko stotina ljubitelja fudbala iz ovog grada. Naravno da je dugo i naporno putovanje (prevalili su oko 5000 kilometara) negativno se odrazilo i na igru u srijedu uveče. Ipak, najveći protivnik Slobodinim fudbalerima bila je trema i neiskustvo ekipe, koja je po fudbalskom znanju morala izboriti mnogo povoljniji rezultat od 5:0. 

Ako se tome doda da je portugalski sudija Antonio Luis bio naklonjen domaćinu i da je Las Palmas već u 12. minutu poveo sa 1:0 iz sumnjivo dosuđenog jedanaesterca, onda je bilo sve jasno. 

Nakon vodstva domaćina od 2:0 u prvih 45. minuta Sloboda je u nastavku imala izgleda da izbori znatno manji poraz, ali su u finišu Tuzlaci potpuno stali i dozvolili da im domaćin napuni mrežu. U prvim minutama, dok su mreže bile još "čitave", navala Slobode imala je dvije veoma izgledne prilike, a koje nisu iskoristili Mulahasanović i Geca.

U broju od 16. septembra 1977. godine, već na prvoj strani "Front Slobode" započinje izvještaj pod naslovom "Katastrofa na stadionu "Insular".

"Fudbaleri tuzlanske Slobode u prvoj utakmici Kupa UEFA - u dalekom Las Palmasu doživjeli su pravu katastrofu. Njihov debi na međunarodnoj sceni počeo je zaista neslavno i na Stadionu "Insular" Cakić je morao pet puta vaditi loptu iz mreže. Za to vrijeme napadači Slobode rijetko su ugrozili domaćinu odbranu, izuzev što je u prvim minutama susreta Mulahasanović bio u sjajnoj prilici da iznenadi golmana Karnevalija. Ovakav ishod u prvom susretu ne daje Tuzlacima gotovo nikakve šanse da učine nešto više na svom stadionu, 28. septembra, kada se igra revanš. Praktično, ovom pobjedom od 5:0 mnogo iskusniji, a i bolji tim iz Las Palmasa, izborio je plasman u drugo kolo".

Utakmicu Las Palmas - Sloboda (5:0) pratilo je oko 25.000 gledalaca, koliko može primiti stadion u ovom gradu. Utakmica je odigrana pod električnim osvjetljenjem. Sudio je Antonio Luis iz Portugala.

Strijelci su bili: Masijel u 12. minutu iz penala, Huani u 22, Moreta u 68. i 78. i Horhe u 81. minutu. Žute kartone dobili su Mujezinović i Šečerbegović (Sloboda).

Historija FK Slobode je za tekst ""Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (18): Tuzlanska Sloboda u Evropi - "Katastrofa na stadionu Insular", Las Palmas" koristila sadržaj iz monografije "RSD Sloboda Tuzla 1919-1989"; IGTRO "Univerzal" Tuzla, 1989. godine

Knjigu "100 godina Slobode", autori Almir Šećkanović i Haris Šahović, možete naručiti ovdje

Do sada objavljeni tekstovi iz sportsko-edukativnog serijala "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla:

 1. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Prvo je bio RSK Gorki 

 2. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Prvi fudbalski klubovi u Tuzli - Gorki, Zrinjski, Obilić, Makabi i Bura 


 3. ​"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Formiranje RSK "Sloboda" 

 4. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla: Obnavljanje djelatnosti RSK "Sloboda" 


 5. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (5): "Sloboda" od 1938. do 1941. godine

 6. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (6): Predratno djelovanje RSK "Sloboda"

 7. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (7): Gašenje RSK "Sloboda" od strane fašista 1941. godine 

 8. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (8): Poslijeratni razvoj RSD "Sloboda" 

 9. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (9): Početak izgradnje stadiona Tušanj 


10. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (10): 10.000 gledalaca na otvorenju stadiona Tušanj, Sloboda - Zagreb 5:2

11"Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (11): Konsolidacija Kluba i ulazak u Drugu ligu

12. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (12): Tuzla slavi, Sloboda prvoligaš!

13. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (13): Velikani na Tušnju, Sloboda debituje u Prvoj ligi! 

14. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (14): "STADION U PLAMENU!"


15. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (15): Treći ulazak "Slobode" u Prvu ligu 

16. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (16): Historijska pobjeda u Titogradu, Budućnost - Sloboda 0:3 

17. "Uči da bi volio" FK Sloboda Tuzla (17): Tuzlanska Sloboda u Evropi