Engleska: Nova sezona Premier League počinje već 12. septembra 2020. godine

Početak nove sezone je zakazan samo tri sedmice nakon finalnih utakmica Lige šampiona i Euro lige, a engleski premijerligaši još uvijek se bore u oba evropska kupa. Odmor u trajanju od tri sedmice je minimalni zahtjev u većini ugovora između igrača i klubova a to je za tri sedmice kraći odmor od ovogodišnjih preporuka koje je dao internacionalni sindikat fudbalera Fifpro

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 24.07.20 u 17:53
OSVJEŽENO: 24.07.20 u 17:53
https://bit.ly/30XK0Er
Engleski Premier League je potvrdio dan početka nove fudbalske sezone ali još uvijek trebaju odlučiti kada će igrači ići na odmor.

Nova sezona će prema očekivanjima početi 12 septembra 2020. godine a kraj sezone je predviđen za 23. maj 2021. godine. 

Početak nove sezone je zakazan samo tri sedmice nakon finalnih utakmica Lige šampiona i Euro lige, a engleski premijerligaši još uvijek se bore u oba evropska kupa.

Odmor u trajanju od tri sedmice je minimalni zahtjev u većini ugovora između igrača i klubova a to je za tri sedmice kraći odmor od ovogodišnjih preporuka koje je dao internacionalni sindikat fudbalera Fifpro. U odluci koja se odnosi na situaciju povratka fudbala nakon pandemije COVID-19, sindikat je također predložio prateći "period utreniravanja kako bi se izbjegle povrede". I jedna i druga stvar izgledaju nemoguće, piše The Guardian.

Dodatne komplikacije predstavljaju i reprezentativne obaveze najboljih evropskih igrača koji će prema rasporedu, sedmicu prije početka nove sezone, igrati dvije utakmice u sklopu Lige nacija.

Klubovi koji nastupaju u evropskim kupovima, Wolves, Manchester United, Chelsea i Manchester City kažu da su već tražili odgodu početka sezone ako se planiraju u četvrtfinala takmičenja. O toj ideji Premier League tek treba donijeti odluku.

Ženska fudbalska liga EFL će početi istog dana, 12. septembra 2020. i završit će 9. maja 2021. godine. Finalni play-off će se tradicionalno igrati od 29. - 31. maja 2021. godine.