In memoriam Mustafa Hukić Huka, legendarna "desetka" sa Tušnja

Dres FK Slobode oblačio je na 281 prvenstvenoj utakmici a postigao je 25 golova. Bio je kapiten najbolje "Slobodine" generacije svih vremena

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 07.08.20 u 12:34
https://bit.ly/3ijbuLz
Sportska javnost u BiH i regionu bila je šokirana 7. augusta 1999. godine viješću da je Mustafa Hukić poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Mustafa Hukić  je najbolji igrač u historiji fudbalskog kluba Sloboda iz Tuzle i jedan od najboljih fudbalera u Bosni i Hercegovini.

Rođen 2. juna 1951. u Tuzli, za Slobodu je debitovao sa 18 godina, 1969. godine u utakmici protiv Budućnosti i igrao sve do 1978 godine. 

To su bili zlatni dani Slobode, kada je osvojeno treće mjesto u prvenstvu Jugoslavije, a Huka je postao jedan od najboljih i najpopularnijih igrača.

Fudbalski velemajstor sa Tušnja odigrao je pet utakmica za A tim reprezentacije Jugoslavije, premalo po mišljenju mnogih stručnjaka iz tog doba.

Dres FK Slobode oblačio je na 281 prvenstvenoj utakmici a postigao je 25 golova. Bio je kapiten najbolje "Slobodine" generacije svih vremena. 

Hukić je uvijek je istrčavao prvi na teren, a tih godina za njim: Fuad Mulahasanović, Jusuf Hatunić, Nedžad Verlašević - Smajo, Alibegović, Geca, te vrhunski napadači Dževad Šećerbegović i Mersed Kovačević.

Iz Slobode Mustafa Hukić prelazi u Osijek, gdje ostaje tri godine, do 1981. a potom odlazi u SAD gdje igra za američku ekipu San Jose

Tokom igranja za San Jose Hukić je dijelio svlačionicu sa jednim od najvećih igrača svih vremena Georgeom Bestom. Još jedan interesantan podatak za fudbalsku javnost, tadašnji predsjednik kluba San Jose bio je Milan Mandarić, u Velikoj Britaniji poznatiji kao fudbalski Mr Fixit - vlasnik ekipa PortsmouthLeicesterSheffield Wednesday i trenutni vlasnik ljubljanske Olimpije.

Nakon San Josea Hukić se vraća u Evropu, dogovorivši dvogodišnji angažman u ekipi Sakaryaspor, Turska.

Nakon internacionalne karijere, popularni Huka se vraća na Tušanj, gdje igrajući za svoju Slobodu završava karijeru 1985. godine.

Po završetku igračke karijere bio je šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Sloboda, pomoćnik selektoru A reprezentacije BiH Fuadu Muzuroviću i selektor B reprezentacije naše zemlje.

Ulica u blizini Sportskog centra Mejdan u Tuzli nosi ime legendarne "desetke" sa Tušnja Mustafe Hukića - Huke.

Sedamnaest godina nakon smrti legendarne 'desetke' sa Tušnja u porodici sina Jasmina i Azre Hukić rodio se dječak koji je ime dobio po djedu, Mustafa Hukić.

Vezani tekstovi:

"Uči da bi volio" (16)Historijska pobjeda u Titogradu 
"Uči da bi volio" (17): Tuzlanska Sloboda u Evropi 
"Uči da bi volio" (19)
: Tuzlanska Sloboda u Evropi - Istorijska pobjeda na stadionu Tušanj - prva u Kupu UEFA