13 dana do Mundijala

​Maskota Svjetskog prvenstva u Brazilu Fuleco je 13. zvanična maskota na Mundijalima. Vizuelno predstavljanja Mundijala počinje 1966. godine u Engleskoj, kada je lansirana prva maskota Willie

AUTOR: Aleksandar Todorović
OBJAVLJENO: 30.05.14 u 18:55
https://bit.ly/2Xohixb
Između engleskog lava Willia i brazilskog armadilla Fuleca, maskote su bile razna stvorenja i kreacije.

Prva maskota Willie je tipičan simbol Ujedinjenog Kraljevstva, koji nosi majicu sa zastavom Ujedinjenog Kraljevstva i natpisom "world cup".

Dječak sa sombrero nazvan Juanito je predstavljao maskotu prvenstva u Meksiku 1970.

Dva dječaka, Tip I Tap u dresu Njemačke sa natpisom WM (Weltmeisterschaft, Svjetsko prvenstvo) i brojem 74 predstavljala su Mundijal u Zapadnoj Njemačkoj.

Dječak Gauchito u dresu Argentine bio je maskota u ovoj južnoameričkoj zemlji. On nosi šešir (sa natpisom Argentina '78), maramu i bič koji su simboli gaučosa.

Naranjito, tipično špansko voće, maskota je koja nosi dres Španije i predstavlja prvenstvo 1982. godine.

Ljuta paprika, karakteristična za meksičku kuhinju, koja nosi brkove i sombrero maskota je prvenstva u Meksiku 1986. godine. Ime dolazi od španskog picante što označava ljute začine.

Ciao, figura fudbalera sa glavom u obliku fudbalske lopte i tijelom od italijanske zastave, predstavlja italijanski pozdrav i mundijal koji se održao 1990. u Italiji.

Striker je pas, najčešći ljubimac u Americi. On nosi majicu u bojama zastave SAD-a sa natpisom "USA 94".

Pjetlić Footix simbol je Mundijala u Francuskoj 1998. godine. Plave je boje, kao i francuski dresovi. Ime je skovano od riječi foot (skraćenice za fudbal) i nastavka -ix, što je nastavak za galska imena.

Ato, Kaz I Nik su narandžasta, ljubičasta i plava kompjuterska animacija koje predstavljaju mundijal u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Lav u dresu Njemačke sa brojem 06 i imenom na dresu Pille (njem. žarg. fudbal) je maskota Mundijala u Njemačkoj 2006. godine. Goleo je kovanica od riječi "gol" i "leo" (lav).

Zakumi je leopard, zelene kose s majicom natpisa South Africa 2010. Njegove boje su sportske boje JAR. Ime je kovanica od ZA ( ISO 3166-1 alpha-2 kod za Južnu Afriku) i KUMI (broj 10 na mnogim afričkim jezicima).

Fuleco je armadillo, domicilno biće Brazila kategorizovano kao ugrožena vrsta. Ova oficijelna maskota je lansirana 25. novembra 2012. a od kritičara je pokupio izvrnse ocjene. Fuleco predstavlja Brazil, prirodu, i strast za fudbalom u ovoj južnoameričkoj zemlji.