"Uči da bi volio" (3): Formiranje RSK "Sloboda"

Iako su socijaldemokrati od 1927. do 1932. godine vodili Kulturno-prosvjetno društvo "Sloboda" i RSK "Sloboda" u njima su, i pored ilegalnih uslova rada, stalan i trajan uticaj ostvarivali komunisti. Djelujući preko pojedinih članova i simpatizera oni su postepeno u njima stvarali uporišta za intenzivniji rad u narednom periodu.

AUTOR: Haris Šahović
OBJAVLJENO: 07.08.15 u 20:03
OSVJEŽENO: 07.08.15 u 20:03
https://bit.ly/2XhHS6v
Zabranom rada sportskim radničkim klubovima "Gorki" i "Hajduk", radnička klasa u Tuzli, u tri naredne godine, neće imati svoje sportsko društvo. Za ovo vrijeme više puta je pokušavano da se ponovo osnuje raničko sportsko društvo u Tuzli, ali je sva nastojanja onemogućila policija.

Zahvaljujući upornom zalaganju izvjesnog broja aktivista i želji velikog broja radnika, 20. novembra 1927. godine, u Tuzli je osnovano Radničko-kulturno sportsko društvo Sloboda.

Društvo je u svom sastavu imalo četiri sekcije: Sportsku, Tamburašku, Horsku i Diletantsku. U prvo vrijeme u nogometnoj ekipi Sportske sekcije igrali su: Karlo Mot, Jozo i Nikola Kemenc, Suljo Nezirović, Alfred Puhta, Safet i Ešo Isabegović, Oto i Ivica Milanović, Josip Leder, Muho Mujezinović, Karlo Švarc, Vlado Mileusnić, Rihard Žlebnik, Mujo Begić.

Na prvoj utakmici koja je odigrana sa nogometnim klubom "Solvaj" iz Lukavca pobijedili su Lukavčani sa rezultatom 3:0. 

Početkom 1928. godine Sportska sekcija se osamostaljuje i postaje samostalni klub pod imenom Radnički sportski klub "Sloboda". Iako su socijaldemokrati od 1927. do 1932. godine vodili Kulturno-prosvjetno društvo "Sloboda" i RSK "Sloboda" u njima su, i pored ilegalnih uslova rada, stalan i trajan uticaj ostvarivali komunisti. Djelujući preko pojedinih članova i simpatizera oni su postepeno u njima stvarali uporišta za intenzivniji rad u narednom periodu. 

Radničko-sportski klub "Sloboda" predstavljao je, u stvari, nastavak rada ranije zabranjenog Radničkog sportskog kluba "Gorki".

Zabrana RSK “Sloboda”

U uslovima šestojanuarske diktature "Sloboda" je kao radnički klub bila stalno izvrgnuta raznim pritiscima i udarcima režima. Svoju posljednju utakmicu "Sloboda" je odigrala sa Sportskim klubom "Šumadija", 8. maja 1932. godine. Nakon ove utakmice, polovinom navedene godine, na jednom sastanku igrača i Upravnog odbora Kluba socijaldemokrata Jozo Jurić, tada predsjednik RKPD "Sloboda", izjavio je da obustavlja rad Kluba na šest mjeseci, s tim što će svakom igraču koji to želi dati ispisnicu radi prelaska u drugi klub.

Ovo je, u stvari, bila zabrana rada RSK "Sloboda, koju je policija sprovela uz znanje i punu podršku socijaldemokrata. Poslije ove zabrane izvjestan broj igrača otišao je iz Tuzle ili je prestao da igra.

Historija FK Slobode je jedino mjesto na internetu gdje možete pogledati svakim danom sve bogatiju galeriju sportskih tekstova i fotografija o legendarnim igračima, stručnom štabu, trenerima i navijačima ekipe sa Tušnja.

Do sada objavljeni tekstovi iz sportsko edukativnog serijala "Uči da bi volio":
"Uči da bi volio" (1): Prvo je bio RSK Gorki
"Uči da bi volio"(2): Prvi fudbalski klubovi u Tuzli - Gorki, Zrinjski, Obilić, Makabi i Bura