"Uči da bi volio" (10): Početak uspona FK "Sloboda"

U fudbalskom smislu 1957. godina još po nečemu je značajna: završen je i predat na upotrebu Stadion u Tušnju, u to vrijeme jedan od najljepših sportskih objekata u zemlji. Na otvaranju je organizovan prijateljski meč sa "Zagrebom" i - visoka pobjeda "Slobode" od 5:2. Bio je to događaj decenije, više od 10 hiljada građana okupilo se tog dana na Stadionu. Sve se to dogodilo, 28. jula 1957. godine.

AUTOR: Haris Šahović
OBJAVLJENO: 26.09.15 u 19:47
OSVJEŽENO: 26.09.15 u 19:47
https://bit.ly/2XluFOO
Za 1956. godinu, ma koliko to zvučalo kontradiktorno, može se reći da je i pored slabih rezultata predstavljala prekretnicu u kvalitetnom smislu. Treneri se često mijenjaju, rezultati su više slabi nego dobri, u "Frontu slobode" veliki naslov: "SLOBODA OSTAJE U LIGI."

Ta godina će, međutim, ostat u sjećanju i po prvoj noćnoj utakmici u Tuzli. Dogodilo se to, 4. avgusta 1956. godine, kada su snage odmjerili "Sloboda" i "Željezničar". Česte nesuglasice na navijačkim relacijama između "Slobode" i "Proletera" iz Kreke okončane su spajanjem ova dva kluba u jedan. 

Nova Uprava je pionirski posao: krenuti od početka. U toj Upravi nalazili su se: Rasim Altumbabić, Boro Ivanišević, Mehmedlija Džambić, Drago Miheljčić, Jozo Vrhovec, Hasan Imamović, Gojko Škrbić, Ešo Talić, Abdulah Tinjić, Veso Vujnić, Rešad Škrbić, Ešo Talić, Rešad Berbić, Vojo Banjac, Drago Božić, doktor Vučkovački, Ludvig Truntić, Milica Glumac, Slobodan Jerković, Ferhat Džambić, Ivica Gudeljević. Promjene su uticale i na rezultate.

Nakon serije poraza uslijedila je i prva pobjeda protiv "Bosne", a odmah zatim i protiv vječnog rivala "Borca" iz Banjaluke. Dolaskom na mjesto trenera Bele Palafija započinje i serija dolazaka fudbalera sa strane. Među prvima tu su bili: Rusmir, Belić, Brekalo, Aleksić... Kasnije će još mnogi doći, ali i otići, ostaće oni najbolji od kojih su mnogi i nakon završetka karijere ostali u Tuzli. 

Naravno, tu su i oni najbolji iz "Proletera" kao što je bio Franjo Kiš, koji će kasnije s velikim uspjehom igrati beka u prvoligaškom timu zagrebačke "Lokomotive". Značajno pojačanje predstavljali su i Slavko Ćurak, Jole Rajković, iz Zenice je došao Ćazim Pojskić, bio je tu i visoki Laza Miličević, njima se nešto kasnije priključuje i virtuozni tehničar Momo Radunović, iskusni Aleksandar Panić, nada "Crvene zvezde" Branko Stipić. I ova, kao i naredna godina predstavljaće, kako se tada govorilo, konsolidaciju tima i Kluba.

U toku 1956. godine, posebno u 1957. godini, dolaze igrači od kojih će stvoriti kostur tima koji će "Slobodu" "prošetati" od Zone, preko Druge do Prve savezne lige. Među stative je stao gorostasni Fuad Hajrović, "Slobodi" su pristupili Miro Lazić, Srećko Petković, Toma Vovna, Ilija Radić, Vlado Čukteraš, Franjo Podvalej, Braco Bevanda, Mirko Marković, Nazif Šehić... Bilo je naravno i skeptika. Govorilo se o tome da "Slobodi" nisu potrebni stranci, da treba odgajati sopstvene fudbalske snage, da sve to mnogo košta...

U fudbalskom smislu 1957. godina još po nečemu je značajna: završen je i predat na upotrebu Stadion u Tušnju, u to vrijeme jedan od najljepših sportskih objekata u zemlji. Na otvaranju je organizovan prijateljski meč sa "Zagrebom" koji je završen visokom pobjedom "Slobode" 5:2. Bio je to događaj decenije, više od 10 hiljada građana okupilo se tog dana na Stadionu. Sve se to dogodilo, 28. jula 1957. godine.

S druge strane, sve je to bila uvertira u ono što će se dogoditi i događati na terenima Čapljine, Metkovića i naravno Tuzle, uvertira u "Slobodin" hod od sedam milja, put koji će kasnije imati padova, kriza i neuspjeha, ali put koji će voditi ka stabilnosti jednog ligaša.

Historija FK Slobode je za tekst "Uči da bi volio" (10): Početak uspona FK "Sloboda" koristila sadržaj iz monografije "RSD Sloboda Tuzla 1919-1989"; IGTRO "Univerzal" Tuzla, 1989. godine.

Do sada objavljeni tekstovi iz sportsko edukativnog serijala "Uči da bi volio"
"Uči da bi volio" (1): Prvo je bio RSK Gorki
"Uči da bi volio" (2): Prvi fudbalski klubovi u Tuzli - Gorki, Zrinjski, Obilić, Makabi i Bura
"Uči da bi volio" (3): Formiranje RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (4): Obnavljanje djelatnosti RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (5): "Sloboda" od 1938. do 1941. godine
"Uči da bi volio" (6): Predratno djelovanje RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (7): Gašenje RSK "Sloboda" od strane fašista 1941. godine
"Uči da bi volio" (8): Poslijeratni razvoj RSD "Sloboda"
"Uči da bi volio" (9): Početak izgradnje stadiona Tušanj