"Uči da bi volio" (14): Sloboda opet drugoligaš

Od tada pa do ponovnog oproštaja "Slobode" s prvoligaškim društvom dogodiće se mnoge promjene. Nakon mnogo godina uspješnog rada, s kormila prvog tima otišao je Bela Palfi, a došao je Joško Takač. Uslijedila je serija poraza, a naročito je teško pao onaj u Titogradu.

AUTOR: Haris Šahović
OBJAVLJENO: 01.11.15 u 09:27
OSVJEŽENO: 01.11.15 u 09:27
https://bit.ly/2XofaWn
Sedamnaestog aprila 1962. godine "Front slobode" na sportskoj strani donosi izvještaj  s utakmice "Trešnjevka" - "Sloboda" 2:2 (derbi) pod naslovom "NA VIDIKU PRVA LIGA", a nešto kasnije, nakon pobjede "Slobode" nad "Lokomotivom" od 3:0 i poslije blistave igre Aleksandra Ivoša, opet naslov: SVE BLIŽE CILJU!

Kroz taj cilj fudbaleri su konačno prošli kada su na svom terenu pobijedili "Borac" sa 3:1. U novinama je osvanuo naslov: STADION U PLAMENU! Tako su, eto, fudbaleri i njihovi navijači proslavili povratak u društvo najboljih fudbalskih timova Jugoslavije, tako su obilježili svoj drugi trijumf u drugoligaškom društvu. Bila je to i definitivna potvrda kvaliteta tuzlanskog fudbala, potvrda jedne ispravne klupske politike i orijentacije, potvrda riješenosti da konačno ovaj grad i dobije stalnog prvoligaša. Da li će se to ovoga puta ostvariti? 

Neki dojučerašnji asovi u timu "Slobode" sve rjeđe se pojavljuju na terenu, takav je slučaj sa Hajrovićem, neki su otišli u druge sredine, odnosno klubove, a neki presali da se aktivno bave fudbalom. Na divnom terenu Tušnja boje Kluba počinju da brane: Adem Dugalić, Dušan Jovanović, Momčilo Radović, Branko Anović, Nazif Šehić, Čedo Ćirković, Mihalj Mesaroš, Aleksandar Ivoš, Radomir Aćimović, Radojko Popadić, Dragoljub Šijacki.

Start u Prvoj ligi nije za "Slobodu" bio baš najuspješniji. Poraz (1:2) od "Crvene zvezde" u Beogradu uslijedio je najviše zahvaljujući sudiji Ristiću koji je, prema novinskim izvještajima, jedini vidio prekršaj Šehića nad Šekularcem pred golom "Slobode". Poslije toga uslijedili su porazi u igri s "Partizanom" (0:2) i OFK Beogradom (1:2). Polovičan uspjeh ostvarila je "Sloboda" protiv "Veleža" u Tuzli, izgubila od "Sarajeva", a onda je uslijedio i peti poraz i to protiv "Željezničara" u Tuzli - 0:2. Izvjesne nade podgrijao je podvig "Slobode" u Nišu protiv "Radničkog" - 2:1 za tim Bele Palfija, a realnost opstanka bila je već opipljivija poslije podviga "Slobode" u Splitu protiv "Hajduka" - 2:1. Nije sve u svemu, ni bilo toliko loše: nakon 11 odigranih kola "Sloboda" je s 9 bodova bila na 10. mjestu.

Kasnije će taj plasman biti čak popravljen, prvi dio prvenstva "Sloboda" je završila na osmoj poziciji sa 11 osvojenih bodova. Tako je završena takmičarska jesen 1962. godine. Od tada pa do ponovnog oproštaja "Slobode" s prvoligaškim društvom dogodiće se mnoge promjene. Nakon mnogo godina uspješnog rada, s kormila prvog tima otišao je Bela Palfi, a došao je Joško Takač. Uslijedila je serija poraza, a naročito je teško pao onaj u Titogradu.

Meč između "Budućnosti" i "Slobode" sve je odlučivao, pobijedio je domaćin - 2:1, i "Sloboda" se ponovo morala vratiti u niži rang takmičenja. Bio je to težak psihološki poraz tuzlanskog tima i fudbala, ali na svu sreću Klub je hrabro podnio sve nedaće i ponovo se upustio u borbu za najviši plasman i povratak u prvoligaško društvo. Samo taj povratak potrajaće ovoga puta nešto duže...

Historija FK Slobode je za tekst "Uči da bi volio" (14): Sloboda opet drugoligaš koristila sadržaj iz monografije "RSD Sloboda Tuzla 1919-1989"; IGTRO "Univerzal" Tuzla, 1989. godine.
Do sada objavljeni tekstovi iz sportsko edukativnog serijala "Uči da bi volio"
"Uči da bi volio" (1): Prvo je bio RSK Gorki
"Uči da bi volio" (2): Prvi fudbalski klubovi u Tuzli - Gorki, Zrinjski, Obilić, Makabi i Bura
"Uči da bi volio" (3): Formiranje RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (4): Obnavljanje djelatnosti RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (5): "Sloboda" od 1938. do 1941. godine
"Uči da bi volio" (6): Predratno djelovanje RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (7): Gašenje RSK "Sloboda" od strane fašista 1941. godine
"Uči da bi volio" (8): Poslijeratni razvoj RSD "Sloboda"
"Uči da bi volio" (9): Početak izgradnje stadiona Tušanj
"Uči da bi volio" (10): Početak uspona FK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (11): Konsolidacija Kluba i ulazak u Drugu ligu
"Uči da bi volio" (12): Tuzla slavi, "Sloboda" prvoligaš! 
"Uči da bi volio" (13): Velikani na Tušnju, Sloboda debituje u Prvoj ligi!