"Uči da bi volio" (16): Historijska pobjeda u Titogradu

"Sloboda" je oduvijek dostojno reprezentovala tuzlanski sport na svom Tušnju i svuda tamo gdje je igrala. Tuzlaci su imali posebno zapažen uspjeh u prvoj deceniji igranja u Prvoj saveznoj ligi, kada su se svrstavali među šest - sedam najuspješnijih prvoligaša.

AUTOR: Haris Šahović
OBJAVLJENO: 21.11.15 u 21:24
OSVJEŽENO: 21.11.15 u 21:24
https://bit.ly/2Jncnmj
Trinaestog jula 2015. godine, navršilo se 46 godina otkako je fudbalska ekipa iz Tušnja u revanšu kvalifikacija za ulazak u Prvu saveznu ligu savladala "Budućnost" iz Titograda sa 3:0 (1:0) i izborila po treći put ulazak u elitno društvo.

Tog dana 1969. godine, radni ljudi i građani Crne Gore proslavili su svoj veliki praznik - Dan ustanka, a slavili su i Tuzlaci, ali svoj veliki fudbalski praznik. "Sloboda" je pod dramatičnim okolnostima stigla u prvu "fudbalsku diviziju", pogotovo što je valjalo savladati dva kruga kvalifikacija, jer je za dva upražnjena mjesta konkurisalo čak osam timova (prvoplasirani i drugoplasirani klubovi u četiri druge savezne lige).

U paklenoj atmosferi tog popodneva iskusni tim "Slobode" u svemu je nadvisio domaćina. Titograđani su u prvim minutama odmah počeli jurišati, ali odbrana Tuzlaka na čelu s golmanom Meškovićem, Avdičevićem i ostalim, odolijevala je i čekala svoj trenutak. U "Slobodinom" napadu bili su sve sami majstori: Jusić, Trifunović, te najmlađi Hukić kojem su to bile prve utakmice u prvom sastavu "Slobode"

Kada je počeo da teče 37. minut, stigla je prva radost za igrače "Slobode". Vižljasti crvenokosi Tihomir Trifunović u ovom susretu bio je skoro na svakom dijelu terena. Kada se, tada, dograbio lopte na svojoj lijevoj strani i kada je u punom trku iza sebe ostavio dvojicu domaćih igrača, uslijedio je divan centar-šut na suprotnu stranu. Lopta je preletjela skoro kopletnu odbranu Titograđana, došla do Nalića koji je brzo smiruje i iskosa s desne strane oštrim udarcem po zemlji šalje u lijevi ugao. Uzalud je golman Vujačić pokušao da padom u noge Naliću spriječi akciju - lopta se "zakoprcala" u mreži "Budućnosti". Stadion je zanijemio, a na terenu radost "Slobodinih" fudbalera i malobrojnih navijača.

Pobjednik je riješen već na samom početku drugog poluvremena, tačnije, u 47 minutu kada je Nalić, nakon neuspjele ofsajd zamke domaće odbrane, dobio loptu od Jevremovića i po drugi put poslao loptu u Vujačićevu mrežu. Sudbinu domaćina zapečatio je Avdičević osam minuta prije kraja, kada je preciznim udarcem postigao i treći pogodak. To je bio povod incidenta. Udaren je pomoćni sudija Miloš Čajić, pa je glavni arbitar Jakše prekinuo susret. U teren su utrčali gledaoci, koji su polomili stative, zapalili mreže, jer su bili razočarani igrom domaćih rivala. "Slobodini" fudbaleri pozdravljeni su toplim aplauzom i kao prvoligaši su napustili Stadion pod Goricom.

U Tuzli i okolini s nestrpljenjem su ih očekivali ljubitelji fudbala. Ekipa će, sutradan, 14. jula avionom stići na Aerodrom "Butmir" kod Sarajeva, a potom krenuti ka Tuzli. Odmah poslije utakmice u Titogradu kolone automobila i navijača tutnjale su tuzlanskim ulicama. Oni koji nisu imali strpljenja da čekaju u Tuzli, krenuli su rano sljedećeg dana automobilima prema Butmiru. A kada je avion s fudbalerima "Slobode" sletio, nastalo je novo slavlje. Kolone navijača s fudbalerima krenule su u pravcu Tuzle. Usput su pozdravljani u Olovu, Kladnju, Živinicama.

Kada su se fudbaleri približavali Tuzli, na Soni trg, gdje će stići junaci iz Titograda, dolazilo je sve više ljudi. Nastao je pravi krkljanac, jer su svi željeli da vide fudbalere izbliza, da ih pozdrave, čestitaju...Na Sonom trgu su bili i prvi zvaničnici  grada. Fudbalere "Slobode" je prvi pozdravio i čestitao im na velikom uspjehu Mehmedalija Džambić, tadašnji predsjednik Skupštine opštine, inače sportski radnik, koji je ranije bio i predsjednik Kluba. U ime fudbalera predsjedniku i svim Tuzlacima zahvalio se fudbaler Fahrudin Avdičević.

"Sloboda" je oduvijek dostojno reprezentovala tuzlanski sport na svom Tušnju i svuda tamo gdje je igrala. Tuzlaci su imali posebno zapažen uspjeh u prvoj deceniji igranja u Prvoj saveznoj ligi, kada su se svrstavali među šest - sedam najuspješnijih prvoligaša. Uz visoka mjesta u redovnom prvenstvu "Slobodini" fudbaleri su učestvovali  u Balkanskom kupu, stigli do finala Kupa Jugoslavije i Kupa BiH, osvojili Kup prvoligaša, učestvovali u Inter-toto kupu. Ipak, najveći uspjeh "Slobode" je svakako osvajanje trećeg mjesta u sezoni 1976/77. godine, kada je "Sloboda" prvi put učestvovala u Kupu UEFA.

Historija FK Slobode je za tekst "Uči da bi volio" (16): Historijska pobjeda u Titogradu koristila sadržaj iz monografije "RSD Sloboda Tuzla 1919-1989"; IGTRO "Univerzal" Tuzla, 1989. godine.

Do sada objavljeni tekstovi iz sportsko edukativnog serijala "Uči da bi volio"
"Uči da bi volio" (1): Prvo je bio RSK Gorki
"Uči da bi volio" (2): Prvi fudbalski klubovi u Tuzli - Gorki, Zrinjski, Obilić, Makabi i Bura
"Uči da bi volio" (3): Formiranje RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (4): Obnavljanje djelatnosti RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (5): "Sloboda" od 1938. do 1941. godine
"Uči da bi volio" (6): Predratno djelovanje RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (7): Gašenje RSK "Sloboda" od strane fašista 1941. godine
"Uči da bi volio" (8): Poslijeratni razvoj RSD "Sloboda"
"Uči da bi volio" (9): Početak izgradnje stadiona Tušanj
"Uči da bi volio" (10): Početak uspona FK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (11): Konsolidacija Kluba i ulazak u Drugu ligu
"Uči da bi volio" (12): Tuzla slavi, "Sloboda" prvoligaš! 
"Uči da bi volio" (13): Velikani na Tušnju, Sloboda debituje u Prvoj ligi!
"Uči da bi volio" (14): Sloboda opet drugoligaš 
"Uči da bi volio" (15): Treći ulazak "Slobode" u Prvu ligu (1)