"Uči da bi volio" (17): Tuzlanska Sloboda u Evropi

Plasmanom na treće mjesto u sezoni 1976/77 Sloboda je postigla najveći uspjeh i prvi put u istoriji dobila priliku zaigrati u Evropi. Podvig su ostvarili fudbaleri koji su, po opštoj ocjeni, bili najbolja generacija ovog Kluba - strah i trepet za sve rivale

AUTOR: Haris Šahović
OBJAVLJENO: 02.07.16 u 16:33
OSVJEŽENO: 02.07.16 u 16:33
https://bit.ly/2YfPLPe
Slobodini fudbaleri su učestvovali u Kupu UEFA, ali su već u prvoj utakmici u Las Palmasu doživjeli neugodan poraz od 5:0, a u revanšu slavili minimalnu pobjedu od 4:3. Svoj najveći uspjeh u prvenstvu fudbaleri tuzlanske "Slobode" postigli su na kraju takmičarske 1976/77. godine.

Naime, ekipa iz Tušnja plasirala se na visoko treće mjesto, što je "Slobodi" prvi put u njenoj bogatoj historiji omogućilo da izade u Evropu u okviru jednog zvaničnog takmičenja pod okriljem UEFA-e. Taj podvig ostvarili su fudbaleri koji su, po opštoj ocjeni, bili najbolja generacija ovog Kluba. U takmičarskoj 1976/77. godini "Slobodin" tim je bio strah i trepet za sve rivale. Dobri poznavaoci fudbala u to vrijeme govorili su da je tadašnji sastav tima iz Tušnja najjači u zemlji, bez obzira što su Tuzlaci osvojili treće, a ne prvo mjesto.

U toj zlatnoj generaciji "Slobodinog" tima igrali su istinski asovi i majstori ovog sporta kao što su: Mustafa Hukić, Fuad Mulahasanović, Dževad Šecerbegović, Mersed Kovacević i drugi. Bila je to generacija u kojoj su nastupali uglavnom fudbaleri odrasli u Tušnju ili iz okoline Tuzle. Prije toga tadašnji trener Josip Duvančić stvarao je tim nekoliko sezona, a onda je prešao u "Hajduk", što je bilo takođe veliko priznanje da trener "Slobode" pređe da vodi jednu od ekipa "velike ćetvorke". 

Slobodini fudbaleri nisu imali sreće kada je obavljen žrijeb u Cirihu, jer su za protivnika dobili u to vrijeme poznat i jak tim "Las Palmas" iz istoimenog mjesta na Kanarskim ostrvima koja su u sastavu Španije. 

"Union Deportiva" kako se uz ime grada zvao Klub u to vrijeme predstavljao je vrlo jaku ekipu u španskoj ligi pa je "Las Palmas" i prije susreta sa "Slobodnom" proglašen favoritom. Ekipu "Union Deportiva" sačinjavali su fudbaleri iz Španije i Argentine. Trener je bio - veliko ime - Munjoz, čovjek koji je godinama uspješno vodio "Real" iz Madrida, a kasnije i reprezentaciju Španije. Uz Munjoza s ekipom je radio Betankur, nekada slavni golman "Reala" iz Madrida i španske selekcije. Dakle, ekipa iz Las Palmasa bila je nepremostiva prepreka za Tuzlake, što je kasnije i potvrđeno.

Gosti iz Tuzle nisu mogli ni pretpostavljati na kakav će tim naići dok nisu stigli na Kanarska ostrva i, 14. septembra 1977. godine, na Stadionu "Insular" odigrali prvi susret u okviru prvog kola Kupa UEFA. Uz jaku ekipu domaćin je imao još jednog veoma jakog "igrača" - publiku, poznatu "Torcidu" sa Kanara.

Historija FK Slobode je za tekst "Uči da bi volio" (17): Tuzlanska Sloboda u Evropi koristila sadržaj iz monografije "RSD Sloboda Tuzla 1919-1989"; IGTRO "Univerzal" Tuzla, 1989. godine.

Do sada objavljeni tekstovi iz sportsko edukativnog serijala "Uči da bi volio"
"Uči da bi volio" (1): Prvo je bio RSK Gorki
"Uči da bi volio" (2): Prvi fudbalski klubovi u Tuzli - Gorki, Zrinjski, Obilić, Makabi i Bura
"Uči da bi volio" (3): Formiranje RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (4): Obnavljanje djelatnosti RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (5): "Sloboda" od 1938. do 1941. godine
"Uči da bi volio" (6): Predratno djelovanje RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (7): Gašenje RSK "Sloboda" od strane fašista 1941. godine
"Uči da bi volio" (8): Poslijeratni razvoj RSD "Sloboda"
"Uči da bi volio" (9): Početak izgradnje stadiona Tušanj
"Uči da bi volio" (10): Početak uspona FK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (11): Konsolidacija Kluba i ulazak u Drugu ligu
"Uči da bi volio" (12): Tuzla slavi, "Sloboda" prvoligaš! 
"Uči da bi volio" (13): Velikani na Tušnju, Sloboda debituje u Prvoj ligi!
"Uči da bi volio" (14): Sloboda opet drugoligaš 
"Uči da bi volio" (15): Treći ulazak "Slobode" u Prvu ligu (1) 
"Uči da bi volio" (16): Historijska pobjeda u Titogradu