"Uči da bi volio" (18): Tuzlanska Sloboda u Evropi - "Katastrofa na stadionu Insular", Las Palmas

Nakon vodstva domaćina od 2:0 u prvih 45. minuta Sloboda je u nastavku imala izgleda da izbori znatno manji poraz, ali su u finišu Tuzlaci potpuno stali i dozvolili da im domaćin napuni mrežu

AUTOR: Haris Šahović
OBJAVLJENO: 04.07.16 u 10:28
OSVJEŽENO: 04.07.16 u 10:28
https://bit.ly/2XiJj9s
Fudbaleri iz Las Palmasa, te večeri, 14. septembra 1977. godine, deklasirali su neiskusne goste sa 5:0 (2:0). Slobodinu "ekspediciju" pratili su i drugi pehovi. Prije svega, bilo je poteškoća da ekipa stigne do Las Palmasa. Putovalo se avionom od Beograda preko Zagreba, Zatim Ciriha, Madrida pa do Las Palmasa. 

U glavnom gradu Španije Madridu, tog ponedjeljka poslije podne (12. septembra 1977. godine) Tuzlaci nisu mogli na vrijeme nastaviti let prema Las Palmasu, zbog navodnog štrajka jednog dijela osoblja na aerodromu. 

Nakon mnogo peripetija i zamora ekipe iz Tuzle je nastavila let iz Madrida prema Kanarskim ostrvima te negdje oko ponoci i stigla na Areodrom u Las Palmasu. Ipak, u to doba noći okupilo se, pored predstavnika Kluba, i nekoliko stotina ljubitelja fudbala iz ovog grada. Naravno da je dugo i naporno putovanje (prevalili su oko 5000 kilometara) negativno se odrazilo i na igru u srijedu uveče.Ipak, najveći protivnik Slobodinim fudbalerima bila je trema i neiskustvo ekipe, koja je po fudbalskom znanju morala izboriti mnogo povoljniji rezultat od 5:0. 

Ako se tome doda da je portugalski sudija Antonio Luis bio naklonjen domaćinu i da je Las Palmas već u 12. minutu poveo sa 1:0 iz sumnjivo dosuđenog jedanaesterca, onda je bilo sve jasno. 

Nakon vodstva domaćina od 2:0 u prvih 45. minuta Sloboda je u nastavku imala izgleda da izbori znatno manji poraz, ali su u finišu Tuzlaci potpuno stali i dozvolili da im domaćin napuni mrežu. U prvim minutama, dok su mreže bile još "čitave", navala Slobode imala je dvije veoma izgledne prilike, a koje nisu iskoristili Mulahasanović i Geca.

U broju od 16. septembra 1977. godine, već na prvoj strani "Front Slobode" započinje izvještaj pod naslovom "Katastrofa na stadionu "Insular".

"Fudbaleri tuzlanske Slobode u prvoj utakmici Kupa UEFA - u dalekom Las Palmasu doživjeli su pravu katastrofu. Njihov debi na međunarodnoj sceni počeo je zaista neslavno i na Stadionu "Insular" Cakić je morao pet puta vaditi loptu iz mreže. Za to vrijeme napadači Slobode rijetko su ugrozili domaćinu odbranu, izuzev što je u prvim minutama susreta Mulahasanović bio u sjajnoj prilici da iznenadi golmana Karnevalija. Ovakav ishod u prvom susretu ne daje Tuzlacima gotovo nikakve šanse da učine nešto više na svom stadionu, 28. septembra, kada se igra revanš. Praktično, ovom pobjedom od 5:0 mnogo iskusniji, a i bolji tim iz Las Palmasa, izborio je plasman u drugo kolo".

Utakmicu Las Palmas - Sloboda (5:0) pratilo je oko 25.000 gledalaca, koliko može primiti stadion u ovom gradu. Utakmica je odigrana pod električnim osvjetljenjem. Sudio je Antonio Luis iz Portugala.

Strijelci su bili: Masijel u 12. minutu iz penala, Huani u 22, Moreta u 68. i 78. i Horhe u 81. minutu. Žute kartone dobili su Mujezinović i Šečerbegović (Sloboda).

Historija FK Slobode je za tekst "Uči da bi volio" (18): Tuzlanska Sloboda u Evropi koristila sadržaj iz monografije "RSD Sloboda Tuzla 1919-1989"; IGTRO "Univerzal" Tuzla, 1989. godine.

Do sada objavljeni tekstovi iz sportsko edukativnog serijala "Uči da bi volio"
"Uči da bi volio" (1): Prvo je bio RSK Gorki
"Uči da bi volio" (2): Prvi fudbalski klubovi u Tuzli - Gorki, Zrinjski, Obilić, Makabi i Bura
"Uči da bi volio" (3): Formiranje RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (4): Obnavljanje djelatnosti RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (5): "Sloboda" od 1938. do 1941. godine
"Uči da bi volio" (6): Predratno djelovanje RSK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (7): Gašenje RSK "Sloboda" od strane fašista 1941. godine
"Uči da bi volio" (8): Poslijeratni razvoj RSD "Sloboda"
"Uči da bi volio" (9): Početak izgradnje stadiona Tušanj
"Uči da bi volio" (10): Početak uspona FK "Sloboda"
"Uči da bi volio" (11): Konsolidacija Kluba i ulazak u Drugu ligu
"Uči da bi volio" (12): Tuzla slavi, "Sloboda" prvoligaš! 
"Uči da bi volio" (13): Velikani na Tušnju, Sloboda debituje u Prvoj ligi!
"Uči da bi volio" (14): Sloboda opet drugoligaš 
"Uči da bi volio" (15): Treći ulazak "Slobode" u Prvu ligu (1) 
"Uči da bi volio" (16): Historijska pobjeda u Titogradu 
"Uči da bi volio" (17): Tuzlanska Sloboda u Evropi