Hrvatska: Arheolozi u Vinkovcima pronašli grobnicu s rimskom kočijom i dva konja

"Kroz nekoliko godina saznat ćemo malo više o obitelji koja je sahranjena na ovom području prije 1.800 godina. No, više nas zanimaju sami konji, odnosno jesu li i oni uzgajani na ovom području ili u nekom drugom dijelu carstva, što će nam otkriti više o statusu i bogatstvu ove obitelji. To ćemo postići surađujući s domaćim i brojnim europskim institutima", rekao je Marko Dizdar, direktor Instituta za arheologiju u Zagrebu.

AUTOR: LADbible
OBJAVLJENO: 18.10.19 u 18:50
http://bit.ly/2nYcu1f
Tim arheologa koji radi u Hrvatskoj pronašao je antičku rimsku kočiju na dva kotača pokopana zajedno s dva konja kako je bio običaj. Fosilizirani ostaci otkriveni su u velikoj grobnici koja je pripadala "vrlo bogatoj obitelji" uz kočiju koju su, vjerojatno, spomenuta dva konja nekada vukla.

Za ovo nevjerojatno otkriće zaslužni su arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci i Instituta za arheologiju u Zagrebu koji su pronašli kočiju – u rimsko doba poznatu kao cisij – na lokalitetu Jankovačka Dubrava koje se nalazi u blizini sela Stari Jankovci u istočnoj Hrvatskoj.

Otkriće predstavlja vrlo dobro očuvan primjer rituala bogatih Rimljana za odlazak (kako su vjerovali) na onaj svijet zajedno sa svojim stvarima i životinjama.

Kustos muzeja Boris Kratofil kazao je kako je ovaj način pokapanja, humke (tumulusa) i grobnice bio rijedak za Rimljane koji su živjeli na jugu panonske kotline, odnosno u južnom dijelu rimske provincije Panonije. Ova provincija obuhvaćala je velik dio istočne Europe.

"Običaj je karakterističan za izuzetno imućne obitelji koje su imale važnu ulogu u administrativnom, društvenom i ekonomskom životu provincije", objasnio je Kratofil.

Sljedeći zadatak tima arheologa je utvrditi koliko su točno stare ove iskopine. Arheolozi trenutno procjenjuju da potječu iz 3. stoljeća nove ere, piše LADbible.

Marko Dizdar, direktor zagrebačkog Instituta za arheologiju, dodao je kako je ovo otkriće prvo takvo u Hrvatskoj.

"Nakon ovoga slijedi dug proces restauracije i konzervacije pronađenih iskopina, ali i sveobuhvatna analiza", rekao je. "Kroz nekoliko godina saznat ćemo malo više o obitelji koja je sahranjena na ovom području prije 1.800 godina. No, više nas zanimaju sami konji, odnosno jesu li i oni uzgajani na ovom području ili u nekom drugom dijelu carstva, što će nam otkriti više o statusu i bogatstvu ove obitelji. To ćemo postići surađujući s domaćim i brojnim europskim institutima".

Pronađena kočija bit će dio stalne postave u vinkovačkom Gradskom muzeju, a planiraju se i izrade replika.


Prevela: Ružica Ereš