Hrvatska: Gunja još uvijek pod vodom

Hrvatska Vlada je saopštila da će u 100-postotnom iznosi finansirati sve javne radove na sanaciji poplavljenih područja, a u nastradalim područjima biće omogućeno angažiranje nezaposlenih osoba na komunalnim javnim radovima na sanaciji terena i otklanjanju posljedica poplava

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 19.05.14 u 11:06
OSVJEŽENO: 19.05.14 u 11:06
https://bit.ly/2XoctUJ
Nakon što je voda probila nasipe kod Račinovaca i Rajevog Sela, Sava je preksinoć poplavila Gunju, najveće naselje u županjkoj Posavini.

"Voda je probila put do sela i velikom brzinom potopila kuće. Na nekim mjestima u selu bilo je više od dva metra vode", trvde mještani Gunje.

Stanovnici su do dolaska timova za evakuaciju spas potražili na krovovima kuća. Operacija spašavanja je protekla uspješno zahvaljujući helikopterima hrvatske vojske i čamcima za spasavanje, tako da je mjesto od 5.000 stanovnika sada potpuno napušteno i potopljeno.

Preventivna evakuacija je izvršena u selima Bošnjaci, Drenovci i Vrbanja. 

U Slavonskom Brodu, više hiljada ljudi je izašlo pomoći vojsku i policiju u građenju zečijih nasipa, koji su grad branili od poplave. Na sreću glavni plavni val, kada je vodostaj rastao 10 cm svaki sat, prošao je brzo kraj grada.

Hrvatska Vlada je saopćila da će u 100-postotnom iznosi finansirati sve javne radove na sanaciji poplavljenih područja, a u nastradalim područjima biće omogućeno angažiranje nezaposlenih osoba na komunalnim javnim radovima na sanaciji terena i otklanjanju posljedica poplava. 

"Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, omogućit će financiranje tih radnika u punom iznosu, odnosno minimalnu plaću će im isplaćivati HZZ, bez participacije lokalnih jedinica vlasti", piše u odluci Vlade.

Nadamo se da će veliki broj nezaposlenih osoba u BiH osjetiti potrebu da urade nešto korisno u svom životu te iskoriste slobodne vrijeme na najbolji mogući način i priključe se građanima nastradalih općina u čišćenju posljedica katastrofalnih poplava. Naravno, tu odluku moraju donijeti iz srca jer finansijske motivacije kao u Hrvatskoj sigurno neće biti. Ako se ispostavi da smo u krivu, biće to najslađe objavljeni demant.

Ministarstvo financija Hrvatske priopćilo je da privremeno suspendiraju Zakon o fiskalizaciji za poplavljena područja i da za ovo razdoblje neće kažnjavati one koji su ga prekršili.