Akshar: Indijska škola koja naplaćuje školarinu u plastici

Škola učenicima istovremeno nudi obrazovanje, posao te razvoj stručnih vještina.

AUTOR: Bored Panda
OBJAVLJENO: 19.06.19 u 12:11
https://bit.ly/2Xf184j
Naša planeta se trenutno suočava s najvećim količinama stakleničkih plinova u atmosferi ikada. Izgleda da smo s promjenama krenuli tek kad smo shvatili da imamo veliku katastrofu pred sobom. Jedna od pozitivnih inicijativa koja je krenula na taj način postoji u Indiji.

Akshar je poprilično netradicionalna indijska škola u koju djeca svaki dan donose plastiku. Jedan od osnivača škole, Mazin Mukhtar, je za portal Bored Panda izjavio kako mu je ova ideja pala na pamet 2013. godine, kada je upoznao svoju ženu. "Oboje smo već maštali o otvaranju novog tipa škole osmišljenog za djecu koja žive u siromaštvu. Već iste godine smo osnovali Akshar, a tri godine kasnije, 2016., nastala je škola Akshar Forum".

"Roditeljima se ideja centra za reciklažu isprva nije dopala pa smo došli na ideju 'školske naknade' u plastici kako bismo primorali roditelje na recikliranje. Prije toga, škola je bila besplatna. Iskreno, više je riječ o obaveznoj zadaći nego o naknadi, ali ovaj naziv služi za podsjećanje roditelja na to da je škola besplatna, ali da barem mogu pomoći i nama i sebi tako što će iz kuće poslati plastiku u školu".

Mazin i Parmina Mukhtar htjeli su osnovati besplatnu školu, a na ovu ideju su došli kad su shvatili koliki problem područje u kojem žive ima s plastikom. Pored toga, djeca su prije osnivanja škole radila u kamenolomima gdje bi zarađivala $2.50 dnevno. Budući da škola ne može plaćati djecu, pronašli su alternativu. Akshar je starijim učenicima ponudio da podučavaju mlađe i tako zarade 'novac' kojim mogu kupiti neke potrepštine. Ukoliko žele kupiti nešto s interneta, učitelji im 'razmjene' novčanice u stvarni novac i u tom iznosu naruče nešto s internetskih trgovina.

Veliki broj roditelja je palio plastiku kako bi ugrijao svoje domove, ne znajući kakav učinak to može imati na zdravlje i okoliš, tvrdi Parmita. Bili su šokirani saznanjima o stvarnim učincima izgaranja plastike.

Na upit o svojim metodama podučavanja, Mazin je odgovorio: "Da, koristimo dječji rad kako bi se borili protiv dječjeg rada – djeca koja žive u siromaštvu trebaju novac kako bi se školovali. Zapošljavamo djecu kao 'učitelje' i 'socijalne radnike'. To osigurava da mlađa djeca mogu dobiti potrebno školovanje od starijeg, brižnog učenika. Naši učenici uče kako bi zaradili – plaćamo im na osnovi njihovih vještina i znanja, a za loše ponašanje ih 'novčano' kaznimo. Školskim napretkom i poboljšanjem vještina poboljšavanja njihova 'plaća' raste. Potičemo ih da budu primjer za druge učenike".

Škola učenicima istovremeno nudi obrazovanje i posao, a oni ne napuštaju školu dok ne pronađu pravi posao ili ne upišu fakultet. U kritičnom razdoblju od 12 do 18 godina razvijaju stručne vještine. Isprva uče engleski, matematiku i znanost, ali srednja škola uključuje i stolarstvo, šivanje, recikliranje, fotografiju. Program nastave će uskoro uključivati i razvijeniji tečaj za solarne tehničare.

"Naplaćujući školske naknade u plastici, učimo ih odgovornosti o svojoj okolini. Kad bi svaka škola radila tako, moglo bi se mnogo učiniti po pitanju zagađenja plastikom. Učenici uče kako riješiti probleme koji pohađaju njihove zajednice te razvijaju strojeve i izume kroz kolegije kako bi pokušali riješiti problem".

Svaki tjedan učenici trebaju donijeti oko 25 komada plastičnog otpada. Škola trenutno broji 110 učenika, a netom nakon osnivanja bilo ih je samo 20.

"Većina prvih učenika škole su prethodno radili ili su napustili školovanje. Oni sada zarađuju u ovoj školi podučavanjem mlađih učenika tijekom nastave, a nakon nastave upravljaju našim centrom za recikliranje".

Rizična skupina dječaka zaposlena je u kompresiji plastičnih paketa u plastične boce kako bi se napravile 'eko-cigle'. Ove cigle se koriste u gradnji. Napravili su mnoštvo korisnih stvari, jedan od primjera je velika saksija za drveće napravljena od otprilike 200 plastičnih boca i 4.000 plastičnih paketa. Mazin je rekao kako dalje imaju u planu izgraditi namjenski ženski toalet koristeći obične i eko-cigle.

Bračni par Mukhtar želi osnovati još 100 sličnih škola diljem Indije.


Prevela: Ružica Ereš