Indijska misija slijetanja na Mjesec nije uspjela, kontakt s letjelicom izgubljen na samom kraju

"Spuštanje sonde Vikram išlo je prema planu, a normalne performanse zabilježene su sve dok se sonda spustila do visine od 2,1 km od površine Mjeseca. Nakon toga je komunikacija naglo izgubljena, a trenutno analiziramo dostupne podatke", stoji u objavi službene stranice indijske svemirske agencije na Twitteru.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 07.09.19 u 12:32
https://bit.ly/2Lt94eA
Indijski pokušaj slijetanja na Mjesec bespilotnom letjelicom na dosad neistraženo područje južnog pola krenuo je po zlu kada je naglo nestala komunikacija sa sondom u zadnjim trenutcima slijetanja.

"Komunikacija sonde i naše stanice je izgubljena", rekao je predsjednik Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO), Kailasavadivoo Sivan. Još uvijek radimo analizu podataka, rekao je Sivan u sobi punoj šokiranih znanstvenika koji su radili na ovoj misiji.

Premijer Narendra Modi koji je cijelo vrijeme bio prisutan u kontrolnom centru ISRO-a tijekom slijetanja, dao je riječi podrške znanstvenicima prije odlaska.

Ova misija, čiji je cilj bio meko slijetanje na Mjesec, najsloženiji je i najambiciozniji svemirski projekt u Indiji. Samo ga su tri druge zemlje – Rusija (SSSR), SAD i Kina – uspjele izvesti.

"Spuštanje sonde Vikram išlo je prema planu, a normalne performanse zabilježene su sve dok se sonda spustila do visine od 2,1 km od površine Mjeseca. Nakon toga je komunikacija naglo izgubljena, a trenutno analiziramo dostupne podatke", stoji u objavi službene stranice indijske svemirske agencije na Twitteru.

Uspješno meko slijetanje bez oštećenja letjelice jako je zahtjevno. "Teško je to postići", rekla je Pallawa Bagla urednica za NDTV-ovu rubriku znanosti. "ISRO je radio duže od deset godina da bi došao do ove točke. Ovo je raketna znanost, naravno da se greške mogu dogoditi. Ne mora značiti da će sve ići po planu".

Indijska dostignuća u svemiru premijer je pozdravio kao simbol rastuće ambicije ove zemlje kao globalne sile. Oglasio se i na Twitteru: "I dalje ćemo se nadati uspjehu i nastaviti naporno raditi na našem svemirskom programu". Dodao je kako je Indija ponosna na svoje znanstvenike: "Dali su sve od sebe, a Indiju su uvijek činili ponosnom. Ovo su trenutci za hrabrost i mi ćemo biti hrabri!"

Znanstvenici diljem svijeta pomno su promatrali misiju koja se dogodila uslijed pojave novog globalnog interesa za istraživanje Mjeseca, prenosi The Guardian. Nadali su se da će rover Pragyan (na sanskrtu: mudrost) provesti dva tjedna prikupljajući ključne podatke o sastavu površine Mjeseca. On je trebao istraživati kratere pomoću kojih bi se prikupili podaci o fosilima iz ranog doba Sunčevog sustava kako bi pronašli tragove o porijeklu i evoluciji Mjeseca, a cilj je bio i doznati koliko vode ima u južnoj polarnoj regiji Mjeseca.

Mathieu Weiss, službeni predstavnik francuske svemirske agencije CNES u Indiji, kaže kako su ove informacije ključne za odlučivanje o tom bismo li jednog dana mogli tamo provoditi duže vrijeme. "Indija ide tamo kamo će vjerojatno biti buduća naselja, možda za 20, 50, 100 godina", rekao je Weiss za AFP.

Misija Chandrayaan-2 koštala je oko $140 milijuna, što je čini dosta jeftinijom u odnosu na ostale projekte. Financirana je isključivo indijskim novcem: "Sonda, rover, raketa, orbiter – sve je napravljeno u Indiji", rekao je Bagla. Dodao je i da je to "simbol koji pokazuje da Indija korača prema onom što premijer Modi opetovano naziva svojim naporima da stvori novu Indiju".

"Chandrayaan-2 je najsloženija ISRO-ova misija ikada", rekao je Sivan.

Indija planira do 2022. godine u svemir poslati i astronaute.


Prevela: Ružica Ereš