Chandrayaan-3: Indija planira novu misiju slijetanja na Mjesec do kraja ove godine

U srpnju 2019. godine lansirana je misija Chandrayaan-2. Projekt je išao po planu gotovo do samog kraja; 7. rujna, na dan slijetanja i pred sami kraj, izgubljen je kontakt s letjelicom. Priprema nove misije protiče glatko, a lansiranje se planira za ovu godinu.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 08.01.20 u 14:39
https://bit.ly/2QBvUV7
Indija ove godine planira novi pokušaj misije slijetanja na Mjesec bez posade, rekao je šef indijskog svemirskog programa nakon što je pokušaj iz 2019. godine rezultirao padom sonde.

Priprema misije Chandrayaan-3 protiče glatko, rekao je predsjedavajući Indijske organizacije za svemirska istraživanja K. Sivan. "Nadamo se lansiranju već ove godine, no ono bi se moglo prenijeti u sljedeću godinu", rekao je Sivan. Indijski izvori rekli su da su vlasti postavile mjesec studeni ove godine kao privremeni termin za lansiranje nove misije, piše The Guardian.

Nakon lansiranja krajem srpnja prošle godine, Indija se nadala da će svojom misijom Chandrayaan-2 postati četvrta zemlja nakon SAD-a, Rusije i Kine koja je uspješno izvela slijetanje na Mjesec i prva zemlja na južnom lunarnom polu.

Modul Chandrayaan-2 se u rujnu srušio na površinu Mjeseca i izgubljen je kontakt s letjelicom. NASA je početkom prosinca potvrdila da je uspjela pronaći izgubljenu letjelicu.

Sivan je rekao da će izgradnja novog pogonskog modula, sonde i površinskog rovera koštati oko $35 milijuna, uz znatno veće troškove za samo lansiranje.

Dodao je i da je Indija odabrala četvoricu astronauta kao kandidate za prvu indijsku misiju s ljudskom posadom u Zemljinoj orbiti, koja bi se trebala ostvariti do sredine 2022. godine. Četvorica astronauta započet će obuku u Rusiji kasnije ovog mjeseca. U samoj misiji će sudjelovati do tri astronauta, a riječ je jednom od značajnih projekata predviđenih za 75. obljetnicu indijske nezavisnosti.