Edin Delić: Da se niko ne naljuti u Sarajevu, ali Tuzla je glavni grad socijaldemokratije u BiH

Nama se u Tuzlanskom kantonu inputiralo da želimo s SDA, čak se govorilo da nas treba istjerati iz SDP-a, znate i da smo nazivani ruralnim elementima

AUTOR: Maja Nikolić
OBJAVLJENO: 20.05.19 u 11:40
OSVJEŽENO: 20.05.19 u 11:40
https://bit.ly/2Xfzq7C
Edin Delić, načelnik Lukavca, jedan od najozbiljnijih kandidata za novog predsjednika SDP BiH. On se kandidirao samo dva dana pred istek predaje kandidacijskih listi i to nakon što je u medijima pročitao izjavu jednog od visokih funkcionera SDP-a da ova stranka treba imati samo jednog kandidata za predsjednika stranke. Sa dugogodišnjim ekološkim i građanskim aktivistom za Front Slobode razgovarala Maja Nikolić.

"Ono što mi je posebno zasmetalo je da mi s područja Tuzlanskog kantona nismo imali niti jednog kandidata za predsjednika stranke. Ipak je SDP najjači u Tuzlanskom kantonu. Da se niko ne naljuti u Sarajevu, ali mislim da u socijaldemokratiji Sarajevo nije glavni grad nego je Tuzla glavni grad socijaldemokratije u BiH.

Međutim mi imamo dominantni sarajevocentralistički mentalitet koji je destruktivan i po samo Sarajevo i po ostatak države. Ja sam smatrao da mi trebamo imati kandidata za predsjednika", pojasnio je Edin Delić koji nam je rekao da smatra kako će ova izborna utakmica ozdraviti SDP. 

"I mene je samog iznenadila moja kandidatura. Ali nakon oktobarskih izbora došlo je do velike zbunjenosti: jesmo li BH blok, hoćemo li ili nećemo biti dio vlasti, s kime ćemo u vlast, onda hoćemo li ili nećemo iz principijelnih razloga ili zato što je neko nekoga imenovao u Dom naroda. U toj cijeloj konfuziji mjeseci prolaze, a nama kao pobjedničkoj političkoj stranci su ruke svezane umjesto da ozbiljno pristupimo kreiranju vlasti", rekao je Delić. 

On kaže da mu je posebno zasmetalo to što su zagovornici opozicije po svaku cijenu i na svaki način, a u najvećem broju su to ljudi koji su se pozicionirali na indirektan način putem, kako kaže, "kojekakvih" lista u Domove naroda, a da se veoma slabo čuje glas onih koji su ostvarili značajan rezultat.
 
"To je meni smetalo i nije mi bio problem da to da kažem u organima stranke. Nama se u Tuzlanskom kantonu inputiralo da želimo s SDA, čak se govorilo da nas treba istjerati iz SDP-a, znate i da smo nazivani ruralnim elementima. Zasmetalo mi je i što neki visoki funkcioneri SDP-a u vrijeme nakon izbora kada smo trebali i dan i noć sjediti te tražiti rješenje, da se to nije dešavalo. Rezultat toga je da sedam mjeseci nakon izbora nemamo formiranu vlast, a niti znamo u kojem pravcu se krećemo", rekao je Delić koji smatra da sadašnje politiičko djelovanje ne treba biti vođenje partijskog sistema.

"Naš izborni sistem i organizacija države su takvi da stranke koje su lijeve provinijencije u bilo kojoj izbornoj jedinici ne mogu potpuno samostalno formirati vlast i donositi odluke bez saradnje s drugima. Ja sam za to da se sarađuje sa svakim ko poštuje interese ove države. Sada smo se distancirali iz političkih procesa i učinili smo relevantnima i ključnima političke faktore, stranke čiji je rezultat bio minoran ili manji na prethodnim izborima. Napravili smo od njih zvijezde, a SDP postao predmet za potkusurivanje", kaže Delić i  ističe da SDP konačno mora otvoriti svoja vrata novim ljudima iz svih gradova BiH.

"Ja da ne vjerujem da mogu pobjediti ne bih se kandidovao. S druge strane, da nisam spreman, opet se ne bih kandidovao. Zaista vjerujem da postoje realne šanse i do 25. maja ću se ozbiljno baviti kampanjom i ovim problemom. Jer, mnogo je pozitivnih reakcija na moju kandidaturu. Ali ja želim da vodimo jednu pozitivnu kampanju i da ne sijemo razdor među našim ljudima već da predstavimo naše ciljeve i naše razlike koje su vidljive", rekao je Delić te zaključio da se "ljevica u BiH treba boriti za jednaka prava svakog čovjeka i djeteta, a ne za političke interese".