Luka Mesec: Najveći katalizator za proteste u Sloveniji je otkriće da je javni novac potrošen za koruptivne poslove prilikom kupnji zaštitnih maski

Premijer Janša je arogantan, ciničan, napada novinare i institucije. Za sve koji su protiv njega tvrdi da su izdajice i petokolonaši. Isto je i s medijima

AUTOR: Mašenjka Bačić
OBJAVLJENO: 23.05.20 u 13:48
OSVJEŽENO: 23.05.20 u 13:48
https://bit.ly/3gdIKUd
"Premijer Janša je arogantan, ciničan, napada novinare i institucije. Za sve koji su protiv njega tvrdi da su izdajice i petokolonaši. Optužuje i medije da njima 30 godina vladaju komunisti, a s druge gradi vlastite mreže", kaže Luka Mesec zastupnik Združene levice u slovenskom parlamentu.

Mogu li aktualni prosvjedi značajnije uzdrmati vladu premijera Janeza Janše?

​Luka Mesec: Sličnu situaciju imali smo 2012. kad je Janša također bio predsjednik vlade i gurao radikalne mjere štednje. Tada je protiv njega prosvjedovalo više desetaka tisuća ljudi, a prosvjedi su trajali nekoliko mjeseci. Mislim da će tako biti i sada. 

On glumi da mu je svejedno, ali to je zapravo veliki pritisak na njegove koalicijske partnere. Prošlog tjedna su dva poslanika iz jedne od koalicijskih stranaka otišli u opoziciju. 

Redovni izbori bi se trebali održati 2022., no ako padne ova vlada, ne vjerujem da će doći do preslagivanja, već do novih izbora.

Što je bio ključni okidač za prosvjede?

​Luka Mesec: Puno faktora je u igri, no najveći katalizator sigurno je otkriće da je javni novac potrošen za koruptivne poslove prilikom kupnji zaštitnih maski. Druga stvar koja ljude smeta je način na koji se ova vlada, a posebice premijer Janša ponaša. On je arogantan, ciničan, napada novinare i institucije. 

Za sve koji su protiv njega tvrdi da su izdajice i petokolonaši. Isto je i s medijima. 

S jedne strane ih Janša optužuje medije da njima već 30 godina vladaju komunisti, a s druge gradi vlastite mreže na čelu s Novom24TV koju financiraju Mađari. Riječ je o medijskoj mreži lažnih vijesti pomoću kojih želi graditi vlastitu bazu, no mislim da nikad neće dobiti više od 30 posto na izborima. Njegova stranka ima 20 posto podrške, a ponaša se kao većina.

Mogu li kritike koje na račun njegove vlade dolaze iz EU-a utjecati na unutrašnje prilike u zemlji?

Luka Mesec: Mađarski premijer Orban takve kritike kapitalizira tako da ih predstavlja kao imperijalni pritisak na njegovu zemlju. Čini mi se da Janša pokušava nešto slično, ali situacija u Sloveniji je obrnuta. Kod nas se na kritike gleda kao na potvrdu da vlast radi nešto pogrešno, a i Janšin aparat nije dovoljno moćan da bi mogao uspjeti u tome da uvjeri javnost da je napad na njega napad na Sloveniju. 

Veliki dio javnost to interpretira kao njegov udar na državu, uzurpaciju vlasti i pokušaj dovođenja Slovenije na mađarski put. U tom smislu jedini koji ne vjeruju stranim medijima su gledatelji Nove24TV i njegovi birači.

Izvor: Mašenjka Bačić za portal Novosti, 22. svibanj 2020. godine